Върни се горе

Министерството на здравеопазването и Алианс Франция - България организират конференция на тема „Мениджмънт и здравеопазване”, която ще се проведе на 27 и 28 юни (сряда и четвъртък) в зала „Максима” в Университетска болница „Света Екатерина”. Форумът ще бъде открит в 9.00 ч. в сряда, 27 юни.

Конференцията е част от реализацията на програмата за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Алианс Франция – България. Целта на това взаимодействие е модернизиране на българската здравна система, чрез използване на утвърдения опит на Франция, в съответствие с добрите практики в Европейския съюз.

„Медицината и правата на пациентите: етични норми при избор на система на здравеопазване”, „Управление на системата на здравеопазването”, „Регионална организация на здравеопазването” са основните теми, които ще бъдат дискутирани на конференцията.

Участниците в нея ще се запознаят с опита на Франция във финансирането на публичните и частните болници и тяхната тарифа на дейностите, както и с практиката на регионалните агенции за хоспитализация във Франция в договарянето им с държавата, с държавните и частни болници. Ще бъдат обсъдени и проблемите за подобряване на качеството на медицинските услуги – управлението на рисковете и акредитацията на лечебните заведения. „Здравеопазването на утрешния ден: към система за грижи без стене и граници” е заключителната, обобщаваща тема на конференцията.

С презентации във форума ще участват проф. Жан-Клод Амейзен, член на Националния консултативен комитет по етика на науките за живота и здравето, Председател на Комитета по етика на медицинските изследвания и здравеопазване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания във Франция, г-н Клод Евен, депутат, бивш министър на здравеопазването на Франция, президент на болнична федерация, г-н Патрис Блемонт, директор на Регионалната агенция Франш Конте, г-н Кристиян Пер, генерален директор на Университетския болничен център Руан, г-жа Дотел от Националния център за болнична експертиза и други френски експерти.

От българска страна участие ще вземат представители на Министерството на здравеопазването, Националния център за опазване на общественото здраве, Националната здравноосигурителна каса, директори на водещи болници. Поканени са и представители на Министерството на финансите, на съсловните организации, на дружествата за доброволно здравно осигуряване и други.

Сподели в: