Върни се горе

Имам уверението на директора на СБАЛДБ ”Проф. Д-р Иван Митев”, че дейността на интензивното отделение ще бъде възстановена до 20 януари 2020 г. В момента в отделението се извършват строително-ремонтни дейности, като в същото време ръководството провежда разговори за осигуряване на необходимите медицински специалисти за нормалното функциониране на болницата. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

Министър Ананиев коментира от парламентарната трибуна и извършения одит на Министерството на здравеопазването в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, като посочи, че проверката от Звено „Вътрешен одит“ е обхванала финансовата, техническата и кадровата обезпеченост на лечебното заведение. Към 9-месечието на 2019 г. е реализирано увеличение на приходите с 21,98% спрямо същия период на миналата година. Няма просрочени задължения, има увеличение на заплатите на база на допълнително отпуснатите от правителството средства през месец май т.г.

По време на изслушването в парламента относно спирането на спешния прием в Детската болница Кирил Ананиев припомни, че с Постановление на Министерския съвет от 16 май 2019 г. правителството отпусна средства в размер на 2 200 хил. лв. за финансиране на дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве (2014-2020). В резултат на това детската болница през 2019 г. е получила допълнителни средства в размер на 1,7 млн. лв.  Освен това с анекса към НРД 2018 г.  от 1 юли 2019 г. бяха увеличени от 20% до 30%, цените на 32 клинични пътеки по неонатология и педиатрия. В резултат на това за осъществяване на медицинска дейност за периода юли-декември детската болница е получила над 700 хил. лв. допълнително приходи. Беше поет ангажимент за детската болница да няма ограничения на ниво отделения и клиники за броя на леглата.

По отношение обществената поръчка за строителството на Национална детска болница министър Ананиев посочи, че с негово решение от 09.07.2019 г. е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за нейното изграждане. Преди да бъде обявена обществената поръчка, беше направено ново конструктивно обследване на съществуващия строеж. Същото установи, че сградата може да бъде довършена след извършване на строително-възстановителни дейности. Направена бе оценка за сеизмичната осигуреност на строежа и бе установено съответствие с действащите към момента на обследването нормативни актове. На 16.10.2019 год. на публично заседание бяха отворени подадените по обществената поръчка 3 броя оферти, които към момента се разглеждат и оценяват от конкурсната комисия. Очаква се тя да финализира своята работа до средата на месец януари и да предложи участник, който да бъде избран за изпълнител за изграждането на Националната многопрофилна детска болница.

На въпрос относно възнагражденията на персонала в държавните и общински лечебни заведения здравният министър поясни, че: „Има утвърден механизъм за формиране на разходите за персонал в лечебните заведения. Нивата на заплатите се регламентират и в колективен трудов договор, но те не са задължителни, а препоръчителни. Затова след разговори с медицинските сестри, лекарите и другите специалисти по здравни грижи преценихме, че въпросът трябва да бъде регламентиран и в Националния рамков договор, за да има устойчивост през годината при получаването на възнагражденията. В НРД, който ще подпишем в понеделник, се предвижда ниво на разходите за персонал в рамките на общите приходи, които получава лечебното заведение, както и съотношение от тези разходи за персонал за това, което ще получава лекарят, професионалистът по здравни грижи и санитарят. Това ще даде сигурност и предвидимост при формирането на разходите за персонал“. 

 

Сподели в: