Върни се горе

За трети път екип от водещи френски специалисти заедно с българските си колеги ще извърши трансплантация на бъбрек на дете в УМБАЛСМ „Пирогов”

От 26 до 30 март на посещение у нас е екип от водещи френски лекари, който идва в изпълнение на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция и съвместен българо-френски проект за развитие на детската бъбречна трансплантация.

Френският екип съвместно със специалисти от МБАЛСМ „Пирогов” и Университетската болница по педиатрия ще осъществи на 28 март (сряда) бъбречна трансплантация от жив родствен донор (баща) на 6-годишно момче.

„Благодаря, че ни приехте отново в „Пирогов” за осъществяването на проект за детска трансплантация. Целта е да се създаде български екип, който в дългосрочен план ще може да осъществява детски трансплантации”, заяви на пресконференция пред журналисти днес д-р Есмералда Лучиоли, директор в Агенцията по биомедицина, Франция. Тя изрази надежда, че до две години българският екип ще бъде напълно изграден, подготвен и самостоятелен. Д-р Лучиоли посочи, че предстоящата утре трансплантация ще е третата, реализирана в рамките на проекта. Тя изрази впечатленията на френските медицински специалисти, участващи в проекта, че трансплантационният процес в България се развива окуражаващо.

Двете деца, които бяха трансплантирани от френско-българския екип в изпълнение на сътрудничеството през 2005г. и 2006 г., са здрави, чувстват се добре и се развиват успешно, съобщи д-р Димитър Русинов, главен асистент в Клиниката по детска нефрология към СБАЛДБ „Княгиня Евдокия”. Детето, на което утре му предстои трансплантация, е 6-годишно момче, с вродена аномалия на отделителната система – с един бъбрек. Състоянието му е констатирано веднага след раждането, а от една година момченцето е на диализа, поради прогресия на бъбречната недостатъчност. Детето има 50% съвместимост с бащата, което е напълно в стандартите. Рисковият ранен следоперативен период е 48 до 72 часа, а дългосрочният рисков период е една година, обясниха специалистите.

Изключително важна е ранната трансплантация при децата, а не диализното лечение, защото бъбречната недостатъчност забавя тяхното развитие
, каза от своя страна д-р Мари-Алис Машер, нефролог от болница „Робер Дебре”. Тя разясни, че във Франция децата са малка част от пациентите, които чакат за трансплантация. Ежегодно във Франция се извършват между 80 и 90 детски бъбречни трансплантации, като екипът, който е у нас, извършва 10-15 от тях. Стойността на операцията и едногодишните грижи за възстановяване на детето е 60 000 евро, като това е по-малко от диализата за детето за същия период.

Министерството на здравеопазването въвежда нов механизъм за финансиране на трансплантациите, в най-скоро време предстои да бъде обнародвана наредбата, която регламентира този процес
, каза пред журналистите д-р Димитър Брънков, директор на дирекция „Развитие и контрол на трансплантациите” в Изпълнителната агенция по трансплантациите. В новата нормативна уредба разходите са изчислени по европейски стандарти и реалните разходи на болниците у нас за тази дейност. Всяко лечебно заведение, което желае да извършва трансплантации, ще сключва договор с Министерството на здравеопазването, а контролът ще бъде осъществяван от ИАТ, разясни пред журналистите д-р Брънков.

Сподели в: