Върни се горе

 

Фонд „Асистирана репродукция” ще продължи да съществува и занапред, а държавата ще осигури средства за финансирането му. Това стана ясно след среща на премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев и министърът на финансите Симеон Дянков с пациентските асоциации „Зачатие” и „Искам бебе”.

Фондът беше създаден в началото на тази година, за да финансира до три опита ин витро за семействата с репродуктивни проблеми. За тази цел той трябваше да получи бюджет от 20 млн. лв.- 10 от Министерството на здравеопазването и 10 млн. лв. от преходния излишък за 2008 г. Средствата, които реално се отпуснаха обаче бяха само от вътрешно преструктуриране на разходите на здравното ведомство в рамките на 10 млн. лв. Парите от преходния излишък реално не са дадени на фонда, обясни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Десетте милиона от здравното министерство ще стигнат за финансирането на дейността до края на тази година. С тях ще се покрият опитите за ин витро на около 4000 жени. Фондът ще продължи работа и занапред, но системата на финансиране ще се промени. През следващата година всеки месец ще се отпуска целево финансиране на фонда на база на реално извършените опити за ин витро. Реално в петнайсетте клиники, които работят у нас с фонда, може да се извършат не повече от 400 процедури на месец. Това означава, че максималната сума за ин витро няма да надвишава 2 млн. лв. на месец. Министър Божидар Нанев заедно с представители на двете пациентски организации всеки месец ще представя списък с извършените процедури ин витро на финансовия министър. Той пък ще осигурява нужните средства за тях.

Сподели в: