Върни се горе

До края на седмицата ще се възобновят доставките на zoledronic acid /зомета/ във всички лечебни заведения. Общо 22 са центровете и болниците в страната, в които се извършва лечението на хората с онкологични заболявания. Във връзка със зачестилите сигнали на пациенти за липсата на този продукт МЗ вчера отново изиска данни от тези лечебни заведения дали имат недостиг на лекарства за онкологични заболявания. Директорите на 21 от клиниките днес предоставиха подписани от тях справки, информация липсва само от ИСУЛ. Според данните проблеми с количествата от медикамента zoledronic acid е имало в 10 лечебни заведения. Шест от тях вече са решили проблема, останалите четири ще възобновят доставките си днес или утре. До момента в МЗ няма подадени сигнали от лечебните заведения за липсата на други медикаменти.

Недостигът със снабдяването на лечебните заведения със zoledronic acid възникна заради отказа на фирмата производител да сключи договор с МЗ. Причината за това е цената, на която МЗ има право да купува медикамента. Това стана ясно в средата на април тази година. Още тогава МЗ уведоми всички лечебни заведения за потенциалната опасност от появата на недостиг на този медикамент и ги инструктира да организират сами закупуването му до финализирането на тръжните си процедури в края на май. За съжаление част от тях (10 лечебни заведения) не са предприели нужните стъпки за това. В края на март МЗ разпредели за последен път zoledronic acid на лечебните заведения. Количеството, което те получиха беше 1000 флакона, което според потребностите през миналата година и прогнозите на експертния съвет по онкология трябваше да стигне на лечебните заведения до средата на месец май. Някои от тях обаче са привършили наличностите си доста по-рано – средата и края на април. Това сериозно разминаване в сроковете е причина МЗ да извърши проверка във всички 22 лечебни заведения как е изразходвана и планирана употребата на този медикамент през настоящата година. Проверките ще започнат още през следващата седмица.

Тази ситуация показва, че децентрализацията на търга за скъпоструващи медикаменти е стъпка в правилната посока. Причината е, че лечебните заведения имат по-гъвкави механизми за провеждане на процедурата, както и за осигуряване на лекарства междувременно при добро желание от тяхна страна.

Сподели в: