Върни се горе

Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!” навлиза във втория си етап по повод 14 февруари – Деня на влюбените.

Кампанията се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН в партньорство с 23 общини, местни координационни офиси по СПИН, неправителствени организации, регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, училища и медии.

Целта на кампанията е в Деня на влюбените отново да се привлече вниманието на широката общественост и специално на младите хора към информационните послания на „Бъди в час!”:
• Рискът от инфектиране с ХИВ може да бъде намален при редовна употреба на презервативи и при полови контакти между верни партньори с установен отрицателен ХИВ-статус;
• Не съществува риск от заразяване при нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ/СПИН, както и не е възможно предаването на вируса при ухапване от комар;
• Човек, който изглежда напълно здрав, може да бъде носител на ХИВ.

За популяризирането на тези послания са отпечатани 20 000 информационни тетрадки за ХИВ/СПИН, изработени от ученици-обучители на връстници, 200 000 флаера и 2500 плаката. Материалите ще бъдат разпространени на регионално ниво от 9-те местни координационни офиса по СПИН, 28-те регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), в мрежата на 185 училища, в които се изучава здравно образование, и чрез над 40 неправителствени организации. 

Много разнообразни събития, носещи АНТИСПИН посланието „Бъди в час!”,ще се реализират на 14 февруари.

Посетителите на търговските центрове София Сити Център, Скай Сити и ЦУМ в столицата ще получат информационни флаери и презервативи от доброволци от неправителствените организации Фондация „Инициатива за здраве” и Фондация „Здраве и социално развитие”, както и от студенти от Асоциацията на студентите медици. Флаер и презерватив ще получат и всички, които от 14 до 17 февруари закупят билет за кино в комплексите „Арена Запад” и „Арена Младост”. 

Партньор в популяризирането на посланията на кампанията „Бъди в час!” е и „Кока Кола ХБК България”, където на 14 февруари ще се реализира информационна АНТИСПИН кампания за служителите на компанията.

Много информационни материали и презервативи ще бъдат разпространени в популярни сред младите хора заведения в столицата и страната.

Акции за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети, концерти, спектакли, видео прожекции и други прояви ще са в основата на регионалните АНТИСПИН инициативи в градовете, в които функционират местни координационни офиси по СПИН, разкрити по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Спектакъл „Да си влюбен е прекрасно, но обичай безопасно”, представящ с хумор любовните отношения между съвременните тинейджъри, и картонена панделка, на която ще се залепват послания, са част от събитията, планирани за жителите на Бургас.

Анкета за любовта ще попълват 260 ученика от 13 училища в Благоевград в дните преди празника, а резултатите от нея ще бъдат обявени в Деня на влюбените. Ще има и конкурс „Любовна магия” за изработване на валентинка с АНТИСПИН послания, отправени от ученици.

Във Видин ще се проведе благотворителен концерт, организиран от млади хора за млади хора, и ще се разпространяват АНТИСПИН стикери - валентинки, изработени от ученици от гимназията за преподаване на чужди езици.

Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ ще предложи КАБКИС, Стара Загора и неправителствени организации от града на жителите на Казанлък, Чирпан и Раднево. 14-те училища в Стара Загора, в които се изучава здравно образование, ще се включат в кампанията с тематични видеопрожекции, радиопредавания, изложби от колажи и много други.

В Деня на влюбените във Варна мобилни медицински кабинети ще предлагат анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, информационни материали и презервативи в двора на ВВМУ „Н. Вапцаров” и в кв.”Максуда”.

Бърз тест за ХИВ в мобилен медицински кабинет ще могат да си направят и жителите на Пловдив на 14 февруари. Две подвижни лаборатории ще бъдат разположени в централните градски части между 11.00 и 17.00 часа. Информационни материали на кампанията „Бъди в час!” ще бъдат предоставени в училища и домове за деца, лишени от родителска грижа в града.

Беседи за превенцията на ХИВ/СПИН ще се изнесат в училища в Плевен, а на централния площад в града в Деня на влюбените ще има забавни игри, чрез които ще се отправят послания за отговорно сексуално поведение и ще се раздават информационни материали.

„Шанс за здраве” е темата на ученическа конференция, която се състои на 13 и 14 февруари в Пазарджик по инициатива на клуб „Здраве” към СОУ „Георги Брегов” като част от АНТИСПИН кампанията.

КАБКИС, Русе ще очаква студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев” на 14 февруари. Медицински специалисти от РИОКОЗ в града ще проведат беседи на тема ХИВ/СПИН с ученици от гимназиите „Баба Тонка” и „Гео Милев”.

Своеобразен завършек на събитията от втория етап на Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!” ще бъде откритият урок по здравно образование, който ще се проведе в София на 22 февруари и се организира по инициатива на обучителите на връстници от 47 СОУ „Христо Г. Данов”  и международния Y-Peer център, София. Младежката инициатива ще се проведе в 47 СОУ „Христо Г. Данов”, като целта й е по творчески начин да онагледи идеите на младите хора за любовта и отговорното сексуално поведение. В открития урок по здравно образование ще участват д-р Тонка Върлева, национален координатор по ХИВ/СПИН и Анина Чилева, председател на Коалиция АНТИСПИН.   

В България към 31 декември 2007 г. в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 815 ХИВ-позитивни лица. Новорегистрираните през 2007 г. ХИВ-позитивни лица са 126, от които 105 мъже и 21 жени. 83% от новорегистрираните са мъже и 17% - жени. За сравнение до 2006 г.  67% от инфектираните бяха мъже и 33% - жени, т.е. наблюдава се значително повишаване на броя на ХИВ-позитивните мъже.

60% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през 2007 г. са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Регистрираните ХИВ–позитивни лица са в много широки възрастови граници - от 16 до 76 години, като средната възраст при мъжете е 37 години, а при жените - 35 години. Засегнати са всички възрастови групи и отново се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. 9% от новорегистрираните през 2007 г. са във възрастовата група между 15-19 години и 38%  между  25 – 29 години.

По път на инфектиране през 2007 г. се очертават две особено уязвими групи: 33% от новорегистрираните са лица, употребяващи интравенозни наркотици, а 18% са мъже, които са съобщили, че са имали сексуални контакти с мъже. При 45% основният път на предаване е при хетеросексуални контакти, от които 17% са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план. Запазва се тревожната тенденция да се откриват нови ХИВ–позитивни интравенозни наркомани, като от 1986 до 31 декември 2007 г. общият им брой достигна 109 лица.

Близо 70% от новооткритите през 2007 г. лица са от София (40 лица) и региона на Пловдив (44 лица).

От 1 януари до 31 декември 2007 г. в разкритите 19 кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН са консултирани 44 220 души.

Сподели в: