Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски замина на официално посещение в Република Куба, което ще продължи до 18 април.

По време на официалната визита министър Радослав Гайдарски ще се срещне с министъра на общественото здраве на Куба д-р Хосе Р. Балагер Кабрера. Двамата министри ще подпишат Меморандум за задълбочаване и развитие на сътрудничеството в областта на здравеопазването между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на общественото здраве на Република Куба.

Меморандумът предвижда да насърчи сключването на преки договори за сътрудничество, обмяна на опит и добри практики между лечебните заведения на двете страни. Предвижда се установяване на сътрудничество между „Бул Био - Национален център за заразни и паразитни болести” ЕООД от българска страна и Института за тропически болести „Педро Кюри” и Центъра за производство на ваксини – Институт „Финлай” от кубинска страна. Българските и кубински институти ще обменят опит в научно-изследователско, производствено и търговско сътрудничество в областта на бактериалните и вирусни ваксини, бактериалните имуностимулатори, алергенните препарати, моноклоналните антитела и други биопродукти.

Двете страни ще си разменят нормативни документи, които регулират дейността на здравеопазването в техните страни, както и друга здравна информация от интерес за страните, свързани с общественото здравеопазване.

Съвместна работна група, водена от заместник-министри на двете страни ще се среща на две години, за да отчита извършената дейност по активизиране на сътрудничеството, да анализира резултатите и възможностите за ново сътрудничество.

Сподели в: