Върни се горе

От четвъртък до събота – 22-24 февруари 2007 г., Министерството на здравеопазването е домакин на 15-тата работна среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в рамките на Инициативата за социално сближаване на Пакта за стабилност.

Срещата в София е част от ангажиментите на страната ни, която от 1 януари тази година пое председателството на Здравната мрежа. С мандат до 30 юни 2007 г. председател на мрежата е министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Тридневната среща ще започне работа в четвъртък, 22 февруари, от 9.00 ч. в залата в хотел «Форум». Каним журналистите на брифинг в 12.30 ч.

В срещата ще участват представителите на страните, включени в Здравната мрежа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора и Хърватска .

В работата й ще се включат представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, Банката за развитие към Съвета на Европа, Европейската инвестиционна банка, на основните партньори и донори.

Участниците във форума ще обсъдят финализирането на Декларация относно регионалните действия за готовност и реагиране при възникване на епидемии и прилагане на международните здравни регулации . Представителите на страните-членки на Здравната мрежа ще приемат и Декларация за трансформиране на проекта за психично здраве на Югоизточна Европа в дългосрочна регионална програма за сътрудничество.

Предвижда се на форума да бъде обсъдена съвместна позиция върху дискусионния документ на Европейската комисия за здравна стратегия „Здраве в Европа – стратегически подход”.

Срещата е и част от подготовката за 16-та среща на Здравната мрежа на Югоизточна Европа, на която ще се разисква укрепването на услугите по обществено здраве на здравните системи.

В рамките на Здравната Мрежа страните реализират едновременно седем проекта, които определят общите здравни приоритети за региона, като предстои стартирането на още един проект Проектите са насочени към подобряване на психиатричната помощ в общността, укрепване на системите за контрол по безопасност на храните и храненето, укрепване на надзора и контрола върху заразните заболявания, засилване на контрола върху тютюнопушенето в Югоизточна Европа. Те целят и изграждането на регионални мрежи и системи за събиране и обмен на социална и здравна информация, засилване на социалната кохезия, подобряване на качеството и осигуряването на кръв и кръвни продукти в региона.

Всяка страна е координатор на един от проектите, като България е регионален координатор на проекта “Създаване на регионални мрежи и системи за събиране и обмен на социална и здравна информация” .

От 1 януари 2007 г. – от първия си ден на пълноправно членство в Европейския съюз, България председателства Здравната мрежа на Югоизточна Европа, което утвърждава ролята на страната ни като фактор на стабилността в региона, повишава отговорностите и ангажиментите й за неговото развитие и е признание за постигнатото от нея в областта на общественото здраве.

Сподели в: