Върни се горе

По Черноморието стартира лятна кампания за доброволно, анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ под надслов „Ваканция без риск”. Инициативата за изнасянето на мобилни медицински кабинети по родните ни курорти е на Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич и на неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 

В Бургас Регионална здравна инспекция и сдруженията с нестопанска цел вече консултираха и тестваха за ХИВ жителите и туристите в Царево и Приморско. На 9 август предстои да бъде открит кабинет пред Амфитеатъра в Созопол, а на 11 август - в центъра на Поморие. Почиващите в тези градове, които желаят да научат ХИВ статуса си, могат да го направят след 19.00 ч. Предстои кампания и в други курорти по южното ни Черноморие.

До края на август във Варна местните неправителствени организации и Регионална здравна инспекция ще отворят мобилни кабинети за изследване за ХИВ на оживени туристически места: пред хотел „Севастопол” ( на 8-ми, 15-ти и 26-ти август); пред МОЛ Варна (на 9-ти и 24-ти август); пред шадраваните на Операта (на 10-ти, 22-ри и 27-ми август); на плажа „Рапонги” (на 12-ти и 19-ти август); пред Гранд Мол ( на 17-ти и 28-ми август), пред Мол „Двете кули” (на 18-ти и 29-ти август) и пред ”Морско казино” (на 23-ти и 31-ви август).  Тъй като варненци и гостите на града излизат на разходка в прохладните часове на деня, мобилните кабинети ще отворят врати между 18.00 и 22.00 часа.

В Добрич Регионална здравна инспекция и местните нестопански организации приключиха лятната си АНТИСПИН кампания на 4 август в Кранево, където изследваха доброволно летуващи младежи в Международния лагер. До момента в лятната кампания’2011 в Албена, Балчик и Кранево са изследвани близо 200 души.

По данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” над 15 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании. Инициативите за тестване за ХИВ по Черноморието се стремят да насочат общественото внимание към отговорно сексуално поведение, употребата на презервативи и важността всеки човек да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора. Кампаниите за безплатно изследване и консултиране за ХИВ по черноморските ни курорти ще продължат до края на август.

Освен в мобилните кабинети услугата се предлага и в 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в цялата страна, информация за които има на телефон 0700 130 40.

Сподели в: