Върни се горе

112 инвалидни колички за деца дари японската неправителствена организация „Доброволци за изпращане на инвалидни колички за деца в чужбина”, които се предоставят на 38 лечебни заведения у нас – болници и домове за медико-социални грижи.

Удостоверенията на първите 9 лечебни заведения за 22 детски инвалидни колички бяха връчени официално днес, 27 юли, от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Домакин на тържеството бе Клинико-рехабилитационното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в град Банкя.


shrinked to width 120pxВ церемонията взеха участие и Н. Пр. г-н Коичиро Фукуи, посланик на Япония в България, председателят на Държавната агенция за защита на детето г-жа Ширин Местан, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания г-н Минчо Коралски, представители на ръководството на Министерството на здравеопазването, национални консултанти, директори на лечебни заведения, представители на японски неправителствени организации.

Дарението, което се състои от 112 детски инвалидни колички, е от японската неправителствена организация „Доброволци за изпращане на инвалидни колички за деца в чужбина” и е осъществено с активното съдействие на българския състезател по сумо в Япония Калоян Махлянов (Котоошу), който също участва в тържеството.

Инвалидните колички се предоставят на болниците и детските домове според техните потребности и по предварително подадени от лечебните заведения заявки.

Количките ще подпомогнат лечебния процес, като подобрят извършването на необходимите медицински дейности, рехабилитация и цялостно обслужване, ще дадат възможност за по-добро оказване на медицинските грижи за малките пациенти и ще повишат качеството на тези дейности. Това са и целите, които МЗ си поставя в своята политика в областта на детското здравеопазване.

Според предварителното направеното проучване на нуждите на лечебните заведения, Клинико-рехабилитационното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести в гр. Банкя получава 10 детски инвалидни колички. Колички от дарението са предназначени и за Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания и Специализираната болница за активно лечение по ортопедия. Удостоверенията на трите болници бяха връчени днес от министър Гайдарски.

26 са домовете за медико-социални грижи за деца в цялата страна, които получават колички. На тържеството днес министър Гайдарски връчи удостоверенията на ръководителите на 6 дома - три в София, („Св. Иван Рилски”, „Св. Параскева” и „Св. София”) и на домовете в Благоевград, Враца и Перник. За дома за медико-социални грижи за деца в Бузовград, където 85% на сто децата са с тежки неврологични заболявания, отпътуват 10 колички.

Колички от дарението от Япония ще попълнят и Специализираната болница за долекуване и продължително лечение и рехабилитация на церебрална парализа „Св. София” в София, Детската специализирана болница за рехабилитация в Котел, специализираните болници за рехабилитация в Момин проход и Тузлата. Помощта е насочена и към клиниките по детска онкохематология в МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив и МБАЛ „Св. Марина” във Варна. Многопрофилни и специализирани болници също ще разполагат с колички от дарението за своите пациенти.

Сподели в: