Върни се горе

4.04.2012 г.

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Изменението на Меморандума за разбирателство относно бъдещето на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в рамките на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ, подписано на 12 октомври 2011 г. в гр. Баня Лука, Босна и Херцеговина.
С промяната в Меморандума се създава правно основание за разширяване на Здравната мрежа на ЮИЕ с нови държави-членки и се регламентират условията за присъединяването им към Меморандума. В документа се актуализира и бюджетът на Секретариата на Здравната мрежа за 2011 г. във връзка с годишната вноска на Израел след присъединяването на страната към регионалната инициатива.
 Основната цел на създадената през 2001 г. Здравна мрежа на страните от ЮИЕ е развитието на регионалното сътрудничество в областта на общественото здраве. Учредители на инициативата са министерствата на здравеопазването на България, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Република Македония, Молдова, Черна гора и Сърбия. През 2009 г., след преустановяването на Пакта за стабилност за ЮИЕ, Здравната мрежа на ЮИЕ беше адаптирана към новите реалности с подписването на Меморандума за разбирателство относно бъдещето на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа в рамките на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ.

Сподели в: