Върни се горе

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 20 милиона лева. Средствата са предназначени за заплащане на ваксини в изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 година.

По бюджета на Министерството на здравеопазването, приет през 2016 г., не беше осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната за настоящата година.  С приетото правителствено постановление ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс предвид социалната значимост на въпроса и реалния риск, пред който бе изправено министерството, да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти.

Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести, а развитието й е приоритетна задача на Министерството на здравеопазването. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания, като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и други.

 

Още новини от Министерския съвет относно здравеопазването вижте тук.

Сподели в: