Върни се горе

Министерският съвет прие Решение за определяне състава на Етичната комисия по трансплантация. Комисията дава становища по деонтологични и етични въпроси в областта на трансплантацията и разрешава вземане на органи и тъкани от лица в предвидените в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки случаи.

За председател на Етичната комисия по трансплантация е определен доц. д-р Бранимир Спасов, директор на Специализираната болница за активно лечение по хематологични заболявания. Членове на комисията са: проф. д-р Стоян Миланов - началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение на болница „Пирогов“ и републикански консултант по анестезиология и интензивно лечение; доц. д-р Радка Горанова-Спасова, преподавател в Катедрата по Биоетика към МУ София; доц. Нели Градинарова, преподавател в Катедра по Биоетика към МУ София; д-р Николина Семерджиева, специалист по „Нервни болести“ в Клиника по интензивно лечение на нервни болести към болница „Св. Наум“; доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; Елица Брънкова, клиничен психолог в МБАЛНП „Св. Наум“; д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция „Медицински дейности“ в Министерство на здравеопазването, и Надежда Бранковска, директор на дирекция „Правна“ в Министерство на здравеопазването,

В състава на Комисията са включени доказани професионалисти в областта на медицината, правото, теологията и психология, както и двама служители на Министерството на здравеопазването.

Сподели в: