Върни се горе

Министерският съвет одобри резултатите от редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, което се проведе на 14 март 2023 г„ в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на заседанието министрите проведоха политически дебат по две основни теми: предложението за Регламент за такси на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Глобалната здравна стратегия на ЕС.

По време на Съвета се състоя и работен обяд на тема споразуменията за закупуване на ваксини срещу COVID-19. България за пореден път изрази позицията, че нуждите на България от ваксини са напълно задоволени, складовите възможности са изчерпани и не е налице необходимост от нови доставки. Посочено беше, че в настоящата сериозна ситуация за България има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности.

България, Полша, Унгария и Литва в съвместна декларация изразиха несъгласието си с параметрите на предложеното от Европейската комисия изменение на споразумението с Pfizer и призоваха за защита на обществения и финансов интерес на държавите членки на ЕС при съобразяване със съответните национални позиции.

Сподели в: