Върни се горе

Правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 23 049 840 лв. за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. С одобряването на допълнителни разходи се обезпечава финансово договор за доставка на лекарствения продукт Molnupiravir.

Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.

По този начин ще бъде гарантиран достъпът на българските граждани до лекарствения продукт Molnupiravir за лечение на COVID-19.

Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с осигуряване на достъп на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19, както до края на настоящата, така и за следващата календарна година.

Сподели в: