Върни се горе

Министерският съвет прие Решение за одобряване на позицията на Република България и мандата за нейното представяне по време на редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, което ще се проведе на 14 март 2023 г. в гр. Брюксел.

В рамките на заседанието министрите ще проведат политически дебат по две основни теми: предложението за Регламент за такси на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Глобалната здравна стратегия на ЕС.

В рамките на Съвета е предвиден работен обяд, тема на който са споразуменията за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Последователно изразяваната от България позиция, която ще бъде изложена отново и по време на работния обяд, е, че нуждите на страната от ваксини са напълно задоволени, складовите възможности са изчерпани и не е налице необходимост от нови доставки. В настоящата сериозна ситуация за България има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата на база реални потребности. Правителствата на държавите членки следва занапред да поръчват само реално необходими количества ваксини с ясно посочен срок на годност, при заплащане след извършени доставки и без планиране на ваксини за следващи години.

Сподели в: