Върни се горе

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в неформална ad hoc видеоконференция на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“, която ще се проведе на 4 септември.

В рамките на срещата министрите ще обсъдят необходимостта от координиран подход на държавите членки към изискванията за карантина и тестване, както и представянето на актуална информация за снабдяването с ваксини за COVID-19.

България ще заяви принципна подкрепа за разработване на документ за управление на зоните с активно разпространение на коронавируса. Подобен документ би позволил адаптиране на възможностите на ЕС за адекватен отговор и подготвеност при евентуална втора вълна на разпространение на вируса. Полезно би било да се оцени ефектът на действащите към момента препоръки и мерки на европейско ниво, като в този смисъл България счита, че следва да се обмисли идеята за създаването на т.нар. медицински щит, който да представлява своеобразен план за действие в рамките на ЕС.

По отношение на снабдяването с ваксини за COVID-19, България счита, че настоящата ситуация предполага не само осигуряването на ваксина, но и гаранции за опазване здравето на населението на държавите членки.

Сподели в: