Върни се горе

13.06.2012 г.

Средствата се осигуряват от разкритата в БНБ сметка с постъпления от бонуси
 
Министерският съвет прие решения за осигуряване на средства за лечение на Силвия Петрова и Станислава Христова. Отпусканите средства са в размер на 31 000 лв. за всяка от двете жени и ще бъдат разходвани чрез бюджета на Министерството на финансите за 2012 г. от средствата, постъпили по сметката за чужди средства BG43 BNBG 96613300148402, открита в Българската народна банка. По сметката бяха внесени върнатите от висши държавни служители бонуси.
 
С отпуснатите средства ще бъде продължено лечението на Силвия Петрова като на няколко поредни етапа ще бъде приложена ендоваскуларна процедура. Тази процедура се заплаща от Националната здравноосигурителна каса, но медицинските изделия (спирали, стентове, емболизационни материали и др.), необходими за извършването й, се заплащат от пациентите. Родителите на Силвия Петрова са осигурили заплащането на първата процедура, но нямат финансови възможности за закупуване на медицинските изделия за извършване на спешните и животоспасяващи процедури. Решението на правителството осигурява необходимите допълнителни 31 000 лв., с които лечението на Силвия Петрова ще бъде финансирано изцяло.
 Бременната 27-годишна Станислава Христова беше приета в МБАЛ „Света Марина” ЕАД, гр. Варна, с тежък мозъчен кръвоизлив. На пациентка беше приложен животоспасяващ ендоваскуларен метод на лечение с платинени спирали. Това беше единственият възможен метод за излекуване на пациентката, без усложнение за плода. Ендоваскуларната процедура се заплаща от НЗОК, но медицинските изделия за извършване на процедурата се заплащат от пациентите. С решението на Министерския съвет се осигуряват средства в за спирали, стентове, емболизационни материали.

Сподели в: