Върни се горе

Министерският съвет прие проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Въвеждат се промени, касаещи подобряване на процесите по ценообразуване и реимбурсиране, оптимизиране процеса по проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти, сроковете за извършване, както и възможността за удължаване периода на проследяване за лекарствените продукти, за които поради малък брой пациенти събраната информация не е достатъчна за анализ. Прецизират се разпоредбите, касаещи възможността за увеличаване на цените на лекарствените продукти, за да се избегне противоречиво тълкуване.

Въвежда се облекчен режим при някои лекарствени продукти, които подлежат на периодична проверка на цените в референтните държави. Това са лекарства, които нямат алтернатива или, ако имат - тя е с по-висока стойност, заплащана с публични средства.

Извършва се прецизиране на разпоредбите, касаещи определянето на референтната стойност на имунологични лекарствени продукти, съдържащи ваксини или токсини, или серуми.

Министерският съвет прие също така Постановление за отменяне на Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат, приета с Постановление № 364 на Министерския съвет от 2011 г.

С отменянето на Наредбата подзаконовата нормативна уредба се привежда в съответствие с измененията в Закона за медицинските изделия. Органът, който следва да издава посочената наредба, вече е министърът на здравеопазването, а не Министерският съвет.

Изричната отмяна на наредбата цели създаване на правна сигурност и недопускане на неяснота за субектите, които имат отношение към заплащането на медицински изделия с обществени средства.

Сподели в: