Върни се горе

Линк към интервюто на министър Ангелов за "Още от деня" БНТ

 

Водещ: Здравейте! Вие сте с „Още от деня“ – предаването за новини, анализи и коментари. Първият ни гост днес е Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Здравейте.
Костадин Ангелов: Здравейте, благодаря за поканата.

Водещ: Казах - господин министър, но вече сте избран и за депутат. Оставате депутат, нали? Не е било някакъв, как да кажа, предизборен трик, няма да се откажете?
Костадин Ангелов: Няма никакви трикове. Винаги съм бил последователен в действията си. Благодаря на всички за подкрепата.

Водещ: Обаче заслужаваше ли си да оставите ярка професионална лекарска кариера, за да, може би, да станете депутат, може би в опозиция? Като гледаме в какъв тупик е, особено сега, политическата ситуация, заслужаваше ли си?

Костадин Ангелов: Много интересни изглеждат нещата отстрани. Никога позицията за мен не е имала значение. От момента, в който съм положил Хипократовата клетва, в която искрено вярвам в душата си, за мен винаги е било важно да помагам на хората. И няма никакво значение от коя позиция. Правил съм го като санитар, като лекар, като директор, като преподавател в университета, като министър, ще го правя и като депутат. Не е нещо необичайно за мен.

Водещ: Обаче готов ли сте да се превърнете в политик, даже в послушен партиен кадър?
Костадин Ангелов: Готов съм да помагам с всичките си сили и средства, с които разполагам, на всички хора, на които мога. Това е най-доброто, което може да се случи на един лекар. Тогава, когато осъзнае, че с действията си е спасил някого или му е помогнал да живее по-добре. Повярвайте ми, удовлетворението е много голямо.

Водещ: Напълно сте уверен, т.е. да има и сега отново избори, пак ще Ви видим в надпреварата, така ли?

Костадин Ангелов: Аз в момента не мога да мисля за избори, надпревари, най-важното е, че водим с едни гърди в надбягването, което водим с коронавируса, и сега вече ние сме побеждаващата страна. Справяме се и с третата вълна COVID, което за мен е професионална гордост.

Водещ: Сигурен ли сте в това, което казвате?

Костадин Ангелов: Абсолютно.

Водещ: Защото фактите не Ви ли оборват обаче, господин министър?

Костадин Ангелов: Кои факти?

Водещ: Ами, продължаваме с изключително висока смъртност. Виждаме броят на хоспитализираните в болниците, че е твърде голям. Ние знаем, че чухме как българския модел за справяне с кризата - светът говори за него. Чухме, че се справяме като ластик.
Костадин Ангелов: Светът не само говореше за българския модел, а в много страни в Европа прилагаха част от българския модел. Ще си позволя да Ви поправя, ние падаме надолу по нивата на заболеваемост и смъртност.

Водещ: Т.е. вече не сме втори, така ли?

Костадин Ангелов: Не сме втори и още нещо много важно - заболеваемостта вече има трайна тенденция към намаляване и процентът на положителните проби е по-малък от този, който беше преди седмица. Така че, тенденцията е ясно отчетлива. В началото сме на тази тенденция. Да, болниците са претоварени, продължават да бъдат такива, но имаме всичко необходимо. Единственото нещо, което ме притеснява, е умората на всички колеги, които, колкото и думи да имам пред себе си, каквато и благодарност да им кажа, да – наистина, те са рицарите на днешното време и те трябва да разказват навсякъде за медицинската професия, защото могат да бъдат само горди, че са спасили цялото човечество.

Водещ: Казвате, че има тенденция за намаляване. Казахте обаче, че тя е крехка. Защо тогава разхлабвате мерките? Защото има недоволни ли от бизнеса?

Костадин Ангелов: Не. Защото можем да си го позволим. Много пъти съм бил последователен във всяко едно действие, което съм правил. Сега съм отново такъв. Много пъти, когато са били несъгласни с нас, ние сме отстоявали позицията си, защото такава е била ситуацията и тя е налагала това. В момента при тази тенденция можем да си позволим да разхлабим частично мерките. Следим всеки показател на 12 часа и във всяка една ситуация, когато се наложи подобен тип действия, ние сме готови с решенията, които трябва да вземем. Не сме били никога колебливи.

Водещ: Докато все още сте министър, ще удължите ли епидемичната обстановка, защото в момента тя е само до април?

Костадин Ангелов: Очаквам държавният главен здравен инспектор да входира предложението си, за да бъде внесено от мен в Министерски съвет на следващото заседание.

Водещ: Т.е. очакваме, че ще бъде удължена?

Костадин Ангелов: Категорично трябва да бъде удължена до момента, в който имаме и един болен от COVID в страната.

Водещ: С още месец или?

Костадин Ангелов: С още месец, да.

Водещ: Същият този, аз ще кажа, оптимизъм, който сега чувам в думите Ви и лъха от позицията Ви, ли обаче ще запазите и когато говорим за ваксинационния план? Защото колегите сега ще покажат една графика, България излиза, че са сложени ваксини на половина по-малко от тези в ЕС. Защо?

Костадин Ангелов: Защото, когато стартирахме ваксинационната кампания, нашият план, който следвахме, и позицията на експертите беше такава, че заложихме на ваксина, която за съжаление не дойде, която не изпълни всичките си доставки такива, каквито бяха планувани и това както в Европа и в света, така и в България, се отрази на ваксинационната ни стратегия.

Водещ: Това не са ли същите условия и за останалата част от ЕС? Разбирате ли, звучи като оправдание.

Костадин Ангелов: Не ми звучи като оправдание, защото ние сме поръчали ваксини, ще го потретя и при Вас, за две Българии. Така че, имаме достатъчно ваксини. Просто доставките не се изпълниха, но, нещо много важно – ваксинирането не е надбягване. Много пъти съм давал примера с колата и магистралата. Една кола се качва на магистралата, където имаме ограничения от 120 км на високоскоростен път или 130-140 км на магистралата, но тя не кара с една и съща скорост от началото до края. Тя се съобразява с всички условия по пътя – с колите, с времето, с дори, ако щете, атмосферните условия - дали има сняг, дали има дъжд. Важното е хората в тази кола да стигнат на финала здрави и да стигнат до целта, към която са поели. И ние ще стигнем до целта. До края на лятото ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост. Днес например, наближаваме отново 15 хиляди ваксинирани. За мен това е всекидневен успех. С малки крачки, но вървим към успеха и ще го постигнем.

Водещ: Казвате колективен имунитет. Кога ще постигнем 60-70 % с тези малки крачки?
Костадин Ангелов: В края на лятото. Те не са вече никак малки. Ние правим по 500 хиляди на месец ваксинирани.

Водещ: Аз знам, че в сметките, които включвахте в щаба, за това, че ще може да се навакса забавеното време поради забавяне на ваксини, включвахте и сметките с ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Само че днес излезе информация, че в САЩ спират временно ваксинирането с „Джонсън и Джонсън“.

Костадин Ангелов: Знаете ли, в хода на тази пандемия, в хода на тази ваксинационна кампания, аз всъщност разбрах едно нещо, което ме накара да се чувствам много странно, ако щете, дори разочарован от много мои колеги. За съжаление, медицината не е в сърцето на всеки и за съжаление, Хипократовата клетва не е изпълнена със съдържание във всеки един човек. Със сигурност има някакви други интереси, които са търговски. Със сигурност някой пречи на една ваксина да се разпространява или пречи на друга да се прилага. Не знам, не знам дали е така, но много ми прилича на това. Ние сме се водили само от медицински показания, само от експертизата. Затова България не е лъкатушила по време на вземането на решения. Нека да Ви припомня „Астра Зенека“. Ние бяхме една от малкото страни в ЕС, която каза – ние ще спазваме кратката характеристика на продукта, защото вярваме на науката. Там ни казаха – хора над 18 г., и бяхме обвинени в това, че не следваме логиката на големите държави, които я забраниха за хора над 55 г. Сега същите тези държави казват, че ще я прилагат само на хора над 65 г. Това е много объркващо за хората. Когато не си последователен в говоренето и в действията си, хората спират да ти вярват, а ние сме били последователни в това, което сме казвали, и това, което сме правили. Сега какво се случва с ваксината на „Джонсън и Джонсън“? Сигурно има някакви такива доказателства, които са накарали колегите регулатори в САЩ да постъпят по този начин. Те ще бъдат анализирани, ще се прецени каква е тяхната тежест и експертите ще кажат – така, както казаха за ЕМА. Няма 100% сигурност, че ваксината на „Астра Зенека“ води до тромбоза, но тези хора препоръчват, тя да се прилага с повишено внимание при жени до 60 г. и ние разширихме малко повече и казахме – да не се прилага на жени до 60 г., които имат повишен риск от тромбоза. Ето това е науката. Няма търговия, няма задни мисли. Така че, аз мога да гледам всеки един в очите и не се притеснявам от това, което говоря, независимо какво се пише, какво се тиражира и какви интереси стоят зад него. Няма да позволя министерството или Щабът да бъдем превърнати в заложници на някаква търговска марка, да дистрибутираме ваксини или да защитаваме ваксина. Тези въпроси трябва да ги зададете към фирмата производител, те трябва да излязат. Те трябва да излязат тук и да кажат – ваксината на „Янсен“, задавате въпроси, те Ви отговарят, на „Астра Зенека“, на „Пфайзер“, на всяка една ваксина, която е измислена. Не ние даваме отговори на въпроси, на които те трябва да отговарят.

Водещ: Само че хората питат Вас, управляващите.

Костадин Ангелов: Ние ги даваме, аз отговарям на всеки един въпрос.

Водещ: Добре. Какво отговаряте тогава на следната ситуация? Много е трудно, съгласете се, всеки един от нас да си отговори на въпроса докъде свършва войната на конкуренцията и откъде започват медицинските проблеми.

Костадин Ангелов: Не, ние няма да отговаряме на конкуренцията. Ние ще отговаряме на хората като лекари. На всеки въпрос ще Ви отговоря. Давайте!

Водещ: Добре. Вие казвате, че чакате и настоявате за единен подход, за единно решение за ваксината на „Астра Зенека“, нали така? Само че всяка една страна решава сама за себе си.

Костадин Ангелов: Точно така, и ние решихме.

Водещ: Вие решихте в България да бъде ограничена и с внимание да се прилага на жени до 60 г.

Костадин Ангелов: Точно така. Да, и да не се прилага до 60 г. на жени, които имат риск от тромбози.

Водещ: Има ли нещо обаче, което може да кажете за другите, които вече са взели първа доза? Какво?

Костадин Ангелов: Имаме време за тях. Първите дози ще бъдат в края на м. април. Дотогава ще имаме решение.

Водещ: Т.е. има вариант, в който Вие да кажете втора доза да не бъде с „Астра Зенека“, така ли?

Костадин Ангелов: Има всякакъв вариант.

Водещ: На базата на какво ще го вземете?

Костадин Ангелов: На базата на анализа, който правят експертите в България, от институтите в Европа, в Америка, в ЕМА. Ние ще вземем информирано решение. Няма да вземем емоционално решение, политическо решение или регулаторно само за нашата страна. Нека хората да бъдат спокойни. Те ще бъдат защитени, защото винаги съм повтарял и пак ще го кажа - нас ни води само науката и нищо друго.

Водещ: Добре. Какво казва науката за тези дами, които ще попаднат в рисковата група, но вече са взели първа доза и за щастие не са имали проблем? Какво да направят?
Костадин Ангелов: Единствените случаи, които са регистрирани, на много рядка връзка между ваксината „Астра Зенека“ с тромбозите, са след първа доза. След втора доза нямаме регистрирани, нито една такава подобна нежелана лекарствена реакция. Така че, много моля, хората да бъдат спокойни.

Водещ: Т.е., ако е имало да става нещо неприятно, то е щяло да стане след първата доза? Това ли казвате?

Костадин Ангелов: Казано с Вашите думи, да.

Водещ: И да няма притеснения от втора доза?

Костадин Ангелов: Категорично.

Водещ: Защото Франция днес реши, че хора от 55 г., които са получили първа доза на „Астра Зенека“, може да се ваксинират с друга ваксина.

Костадин Ангелов: Няма да коментирам решението на Франция и френския регулатор. Ще изчакам нашите експерти да предложат решение за България и ако то е такова, аз ще го съобщя пръв.

Водещ: Има ли научни данни към момента, че може да има смесване на ваксини – векторна с РНК ваксина – първа и втора доза?

Костадин Ангелов: Не, няма такива научни данни към момента.

Водещ: Т.е. може и да се смесват, но може и да не може да се смесват към момента?
Костадин Ангелов: Няма научни данни, че може да се смесват двете ваксини и че може от смесването на двете ваксини да стигнем до резултат такъв, какъвто имаме с една ваксина, тъй като всички клинични изследвания до момента в света са правени с две дози от една ваксина и те са били в клиничните проучвания и фазите на клиничните проучвания. Нямаме клинично проучване цяло или рамо от клинично проучване, което да е с две ваксини - различни, за да можем да кажем - науката ни даде отговор.

Водещ: Добре, и в рамките на две седмици очакваме някакъв отговор за тези, които трябва да получат втора доза?

Костадин Ангелов: Ние сме длъжни, като политици, като държавници, да дадем отговор на българите, които са ваксинирани с първа игла, и ще го направим. Ще поемем тази отговорност информирано, благодарение на заключенията на нашите експерти. Нека хората да не се лутат, да не си задават въпросите по интернет. Ние знаем кога са вторите дози. Дотогава те ще знаят какво трябва да направят.

Водещ: Господин министър, обсъжда ли се вариант, в който евентуално да се поръча от ваксини, които все още не са получили одобрението на ЕМА? Имам предвид, да речем „Спутник“, като например Бавария, които обявиха, че чакат да купят 2,5 млн. дози. Чакат одобрението на ЕМА, за да ги купят, т.е. очевидно вървят разговори?

Костадин Ангелов: Тогава, когато имаме одобрението на европейския регулатор, така, както е по регламент от 2004 г., и така, както е в нашето законодателство, ние имаме готовността да проведем такива разговори и да поръчаме такава ваксина. Не се знае дали отново това няма да бъде централизирана поръчка през ЕК по начина, по който вървим с всички ваксини до момента. Нека да не правим политика и с тази ваксина, защото видяхме какво се случи в няколко европейски държави.

Водещ: Какво?

Костадин Ангелов: Подадоха оставки. Колеги подадоха оставки, премиери подадоха оставки. Нека да не правим политика. Трябва да спазваме законодателството, ако наистина казваме, че мислим за хората и сме искрени със себе си.

Водещ: Въпросът е да не се окажем пак в ситуация, в която да закъснеем. Отново за нас да няма достатъчно и да се окажем в ситуация, в която ЕК отново, след разговори, да получи милион дози…?

Костадин Ангелов: Бихте ли ми казали в ЕС коя е държавата, която е успяла и е постигнала това, което постигнаха държави като Израел и Великобритания?

Водещ: Какво имате предвид?

Костадин Ангелов: Има ли държава, която постигна това, което постигна Великобритания и Израел?

Водещ: Господин министър, Малта - какъв е процентът на ваксинираните?

Костадин Ангелов: Много повече са от България. Но стигнали ли са колективен имунитет? Не. Значи никой не е направил това, към което всички се стремим. Затова Ви казвам – процесът не е надбягване. Ние не се надбягваме. Няма значение кой ще е първи. Важното е всички да стигнем до финала и да стигнем до финала успешно - с най-малко жертви и загуби, защото в хода на тази ваксинация, тя пандемията си върви. Хората продължават да са притеснени. В голяма част от европейските държави хората са затворени, има вечерен час, има пълен локдаун. В България говорим за локдаун, но такова нещо не е имало при нас. Пълен локдаун в България никога не е имало. Затова казвам, че с нашите мерки, които сме възприели като мерки и сме постигнали много по-добри резултати от страните в ЕС, които с тежки локдауни не успяха да постигнат нашите резултати. Това е истината, тя е видна с числа.

Водещ: На финала един въпрос, който е извън темата за ваксинациите и мерките. Критики са отправени към Вас защо точно сега се сменят директори на болници?
Костадин Ангелов: Защото конкурсите трябваше да бъдат обявени по Закона за публичните предприятия и аз спазвам закона. Няма абсолютно никакви други мотиви, които да ме водят във вземането на решенията.

Водещ: Да, защото веднага се появиха обвинения, че се използва политическата суматоха, в която бързо да се назначават свои хора.

Костадин Ангелов: Аз нито един свой човек не съм назначил за директор. Напротив, винаги съм се водил от факти при вземането на решенията. Във всички смени, които съм направил, съм имал съответните мотиви, за да го направя и мога винаги да го докажа.

Водещ: Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Благодаря Ви за това, че бяхте наш гост. Надявам се, че успокоихме хората и няма да имат притеснения.
Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря. Надявам се и аз.

Сподели в: