Върни се горе

Две трансплантации на бъбреци бяха извършени тази нощ в Университетска болница „Лозенец” в София. Органите са трансплантирани  успешно на 52-годишен мъж и 48-годишна жена от екип на болницата, ръководен от доц. Любомир Спасов. Двамата пациенти  се чувстват добре, бъбреците им функционират нормално.

 

Донорската ситуация е възникнала в Университетската болница „Св.Георги” в гр. Пловдив.  Информацията е подадена от координатора по донорството в лечебното заведение д-р Чифлигаров. Донор е 66-годишен пациент, чиито роднини са дали съгласието си за експлантация на двата бъбрека.

 

С този случай донорите у нас от началото на годината досега стават 7.  Извършени са 13 бъбречни трансплантации, 5 чернодробни и 2-на сърце. Броят на хората, които се нуждаят от подобни операции обаче остава голям. За нов бъбрек чакат 730 души, за черен дроб -26, за сърце – 28.

След влизането на новия екип на Агенцията по трансплантация от август 2009 г. броят на трансплантациите е нараснал на 46.  Увеличението е 7 пъти в сравнение с първите шест месеца на 2009 г., когато са били общо 6. През 2008 г. са извършени 29, а за 2007 - 37 трансплантации.  

Сподели в: