Върни се горе

До края на месец юни 2010 г. са родени 235 деца от 172 раждания по ин-витро процедури, финансирани от Център „Фонд за асистирана репродукция”. Това съобщи на пресконференция в МЗ д-р Николай Лалев, директор на Фонда. Той уточни, че реалният брой на новородените надхвърля 300. През м. юли ражданията рязко са се увеличили, но все още не са отчетени в статистиката. Само за един ден през този месец с финансиране от Фонда в АГ болницата „Св.София” са се родили 19 деца.

 Досега заявления са подали над 9125 бездетни двойки и от тях Общественият съвет на Фонда е разгледал 8480. Документите се приемат ежедневно, а броят на подадените молби месечно надхвърля 1000 броя. С предимство се ползват жените, навършили 42 години, като техните документи са обработват преди останалите чакащи. Така се дава възможност те да се вместят в нормативно заложеното ограничение за ненавършена 43-годишна възраст, подчерта д-р Лалев. Фондът обработва месечно значително повече от заложените по правилник до 400 молби на месец с цел удовлетворяване на всички желаещи. 5 900 жени вече са получили разрешение за започване на ин-витро процедури.  При 3448 вече е завършен процеса на стимулация и са регистрирани 1107 клинични бременности - 32.11%. Д-р Лалев подчерта, че този процент успеваемост е изключително висок дори и за напредналите страни.

През 2009 г. Фондът е финансирал процедури на обща стойност 5,4 млн. лв., а от началото на годината досега са усвоени близо 10 млн. лв. Всеки ин-витро опит се финансира с до 5000 лв. за самата процедура и за необходимите лекарства като Фондът „Асистирана репродукция” финансира до 3 ин-витро опита за всяка една жена. Процедурите се извършват в 18-те медицински центъра в страната, с които има сключени договори. Тяхната работа се проверява периодично от Фонда съвместно с Изпълнителната агенция по трансплантации, уточни д-р Лалев.

Очакванията са бумът на ражданията да продължи и през юли и август, каза Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе” и член на Обществения съвет на фонда. Според Ирина Попова, председател на фондация „Зачатие”, прозрачността в работата на Фонда е гарантирана. Заявленията се разглеждат в Обществения съвет, в който участват представители на неправителствени организации.  

Сподели в: