Върни се горе

Какво представлява грип А(H1N1)

Грипът А(H1N1) не се различава съществено от формите на досегашните болести, които познаваме. Вирусът е нов подтип на грипните вируси. Той съдържа частици от гените на свински, човешки и птичи вируси. Новите вируси често са резултат от подобни генетични смесици.

Симптомите на болните и клиничната картина са същите, както и при сезонния грип. Те включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора. Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора. Грипът у нас протича предимно леко до средно тежко. Той се лекува с традиционните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи усложнение – и с антивирусни препарати.

Хората се заразяват с новия вирус по същите начини, по които със сезонните грипни вируси:

 • По въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха
 • Ако мръсни ръце или други заразени повърхности попаднат в устата ви

Антивирусните препарати

Антивирусните препарати са медикаменти срещу грип. Те се отпускат само с рецепта и по лекарско усмотрение. В момента има два препарата, които са ефикасни срещу грипния вирус А(H1N1). Това са Tamiflu и Relenza, генеричните им имена са oseltamivir и zanamivir.

Кога трябва да се вземат антивирусни препарати?

Антивирусните препарати трябва да се вземат само по лекарско предписание. Повечето хора с грип нямат нужда от подобни препарати. Лекарствата са толкова по-ефикасни, колкото по-навреме започне лечението с тях. Терапията с тях продължава обикновено по 5 дни.

Могат ли антивирусните препарати да се вземат от деца?

Да, антивирусните препарати могат да се дават на деца, но в по-ниски дози в сравнение с възрастните при съответното намаляне на дозата. Tamiflu може да се дава на деца на всякаква възраст над 6 месеца. Relenza е подходяща за деца над 5 години, както и за хора без астма или сърдечни проблеми.

Подходящи ли са антивирусните препарати за бременни жени?

Да, антивирусните препарати могат да се използват и от бременни жени. Те няма да навредят на тях или на състоянието им.

Кои са най-уязвимите групи от грипа?

 • Бременните жени
 • Децата до две години
 • Хората с хронични заболявания
 • Възрастните хора над 65 години
 • Хората в активна възраст

Предпазване от грипа

За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Това включва следните неща:

 • Често измиване на ръцете с вода и сапун
 • Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
 • Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
 • Носене на маска на лицето
 • Избягването на търкането на очи с мръсни ръце
 • Често проветряване на въздуха в затворени помещения
 • Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
 • Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Какво трябва да правим, ако усетим симптомите на грипа?

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Джипито ще му назначи съответното лечение или ще го препрати към нужната болница.

Инкубационен период на вируса

Инкубационният перод на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват други пет дни, след проявата на първите симптоми на грипа.

Вирусът не може да се пренася чрез яденето на свинско месо, но месото трябва да е преманало през топлинна обработка.

Ваксини срещу грипа

В ЕС има три регистрирани ваксини за новия грип. Това са продуктите Focetria® (Novartis), Pandemrix® (GlaxoSmithKline) и Celvapan® (Baxter). Те могат да се използват във всички страни на ЕС. Ваксините не се разпространяват на свободния пазар, а само чрез държавни доставки. България е направила заявки за купуване на 360 000 дози с ваксини, те трябва да бъдат доставени в началото на 2010 г.

Сезонните ваксини ефикасни ли са срещу новия грип?

Досегашните изследвания показват, че сезонните ваксини не оказват влияние на разпространението на вируса А(H1N1).

Може ли новия грип да се лекува?

Да, повечето случаи на новия грип протичат леко до средно тежко и се лекуват по същия начин, както и сезонния грип. При по-тежките случаи се налага приемането на антивирусни препарати тамифлу и реленца. Те обаче трябва да се вземат само по лекарско предписание, прибягването до лекарствата без нужда може да направи вирусът резистентен към тях.


Предпази себе си, предпази близките си!

Информационни брошури за профилактика и предпазване от заразяване с грип насочени към деца и подрастващи. Брошурите са изготвени от UNICEF.

Информационни брошури

"Предпази себе си, пази близките си"
PDF файл, 2,7 MB, качен на 30.10.2009

pdf document

Информация за грипен вирус A (H1N1)
PDF файл, 878,6 KB, качен на 30.10.2009

pdf document

Предпазване от грип (брошура за деца)
PDF файл, 1,3 MB, качен на 30.10.2009

pdf document

Как да защитим себе си и околните?

Информационна брошура с правила за профилактика и предпазване от заразяване с грип. Брошурата е изготвена от Национален център по заразни и паразитни болести към Министерството на Здравеопазването с подкрепата на Световната здравна организация.