Върни се горе

20 март 2012 г., "Здравей, България"



Водещ:

Ден преди парламентът да гласува оставката на здравния министър Стефан
Константинов, той е гост в "Здравей, България". Това е всъщност първото интервю, което давате, след като подадохте оставка. Или бъркам? Мисля,
че да, и ще бъде сигурно последното, ако бъде гласувана утре, вече като
министър на здравеопазването?

Стефан Константинов:

Последното на този пост, вероятно.

Водещ:

Как сте?

Ст. Константинов:

Ами, да ви кажа честно, беше ми много криво, беше ми криво в момента,
когато си пишех оставката, когато чаках резултата, когато ми съобщиха, че я приемат. Някак си сърцето и душата ми казваше: бори се, настоявай, опитай се всичко да направиш, да промениш, а разумът казваше - бягай оттам, няма какво да се направи, не е полезно за теб, не е полезно и за държавата.

Водещ:

Пролича ви, че опитахте, между другото, но не знам до каква степен имаше
смисъл. Условието към вас не беше ли като например да ви накарам да ходите на ръце сега тук? Аз знам, че няма да се справите с тази задача.

Ст. Константинов:

Вие говорите за лекарствата ли?

Водещ:

Да. Пет-шест дни.

Ст. Константинов:

Не, знаете ли, преди да си депозирам оставката при премиера, това, което му казах, е... му докладвах по тази задача и му казах, че въпросът е решен. В смисъл направихме икономии, договори се за 4 милиона и 200 хиляди лева. Има още оферти, които чакат да бъдат включени, понеже се включват на 15 дни от касата, така че ще има и там намаление. Казах му каква наредба трябва да се промени - Наредба номер 10, за която съм написал писмо до касата, защото те са инициаторите, те трябва да ни я предложат, ние да я публикуваме. Ако това не стане, сме приготвили законопроект, с който да замразим цените във време на криза на лекарствените продукти, да ги отнесем към нивото, което е постигнато 2010 година. Чух много скептични коментари по тази тема, но всъщност това е нещото, което реално може да намали този вид лекарства. И между другото, то не беше
измислено от министерството, а го предложиха самите фирми. Те много добре си дават сметка, за това, което се е случило. Така че ако някой каже, че това не е възможно да се случи, значи той просто не иска да го направи, а не е... не е друг проблемът.

Водещ:

Прощавайте, на мен ми се стори непосилна задачата за 5-6 дни. Аз не мога да разбирам от вашата работа. . .

Ст. Константинов:

Пет-шест дни - 4 милиона и 200 хиляди. И в крайна сметка това е с активното участие и подкрепа на министерството, защото това изобщо не е работа на министерството, това си е работа на касата. Касата си ги сключиха тези договори, но министърът викаше всички големи фирми и им обясняваше какво трябва да им е отношението и поведението към държавата в момент на криза и недостиг на средства.

Водещ:

Днес, във вторник, как усещате себе си, разтоварил голяма отговорност от
плещите си? Видях ви в събота и неделя, сниман на конкурса "Кюстендилска пролет", нали така?

Ст. Константинов:

Аз бях поканен от кмета на Кюстендил, много свестен човек. Ами, пак
смесено, още ми е, така, криво, но вече усещам и че животът продължава и
смятам, че това ще е една добра, повратна точка в личния ми живот.

Водещ:

Едва ли помните, но преди около година, когато ми гостувахте, ми разказахте вица с опашката пред здравното министерство, дето питали хората: направления ли дават, например, и друг отговорил: не, това е опашката за здравни министри. Много голяма бе? Спокойно, тя върви бързо - е отговорът. С днешна дата смешен ли е този виц?

Ст. Константинов:

Аз мисля, че я забавих доста. Все пак година и 5 месеца с оглед на условията, които бяха, ми се струват добро постижение. Но не трябва да се мери престоят на един министър... времето на един министър да е основен критерий за качествата. Всъщност важно е какво е свършено и какво не е свършено. И точно това, че много от нещата, които исках да се свършат, не станаха, това беше и мотивът ми да подам оставката, защото...

Водещ:

Така ли ще трябва да бъде освобождаван един министър, според вас? По този начин? В смисъл - с партийно решение, на партия, в която той не членува? Вие подадохте оставка пред ръководството на ГЕРБ, нали така?

Ст. Константинов:

Не, няма такова нещо. Между другото аз. . .

Водещ:

И публично издърпване на ушите, между другото?

Ст. Костантинов:

Аз публикувах оставката си на сайта на министерството и съм я оставил на
премиера. Премиерът има тази инициатива. Той предлага на Народното събрание и Народното събрание гласува. Сега, дали премиерът ще се допита до партията или не, това е негова работа. Не виждам нищо лошо в това нещо, че се е случило. За издърпването на ушите, какво да ви кажа? Приемам критиките, не съм някакъв такъв догматик, който си мисли, че е абсолютно безгрешен, но за много от нещата пък и не съм съгласен, че са точно такива.

Водещ:

На вас кой ви поиска оставката?

Ст. Константинов:

Никой не ми е поискал оставката.

Водещ:

Никой не ви я е поискал?

Ст. Константинов:

Аз си подадох, аз си я подадох на 13-ти преди заседанието на Министерски
съвет. Отидох тогава, ви казах, казах на премиера две неща, първо, какво съм свършил по задачата, която ми е дал за цените на лекарствата. Казах му какво може да се направи до един месец, какво може да се направи до три месеца. След което му казах - за да ви улесня във взимането на решения, да не се чувствате по някакъв начин, ето оставката с мотивите.

Водещ:

Труден характер ли сте?

Ст. Константинов:

Ами, мисля, че не. В смисъл от хората, с които общувам в министерството... И знаете ли, аз много се учудих, казахте за този... конкурса в Кюстендил. Там ме спираха хора, които не ме познават, не са ми никакви, нали, и мепоздравяваха. Обадиха ми се хора по телефона, които не съм очаквал, че ще ми звъннат, да кажат, че това е било правилното поведение. И мисля, че един труден характер няма да предизвика такива отзиви.

Водещ:

Гледахте ли интервюто на премиера пред БНТ в петък? Той там каза така - аз му останах единствения фен на Стефан Константинов. Аз останах с впечатлението, че сте се скарал с всички в това министерство и не само в министерството, с всички в здравеопазването.

Ст. Константинов:

Това е вярно. Само, че бих казал така - премиерът наистина в един момент ми остана единственият фен в едно обкръжение, там, негово, хора, които взимат сравнително важни решения. Но бих допълнил, че всъщност се оказва, че имам доста фенове, включително в здравна комисия, в парламентарната група на ГЕРБ. . .

Водещ:

Така ли? Кои? Посочете един - двама или да не ги нарочвате сега?

Ст. Константинов:

Защо да не ги нарочвам, ето, д-р Красимир Петров, д-р Милева са членове на ГЕРБ и са в здравната комисия, и са ме подкрепяли. Другите колеги, лекари, което не са в здравната комисия, в ГЕРБ са ме подкрепяли също. Народни представители. . . Нямаме никакви проблеми. Вижте, знаете как се развиха нещата. Още може би от началото имаше двама - трима души наистина в здравната комисия, които, така, бяха много критични и се изказваха винаги. . .

Водещ:

Кои?

Ст. Константинов:

Няма да влизаме сега в. . .

Водещ:

Новият здравен министър Десислава Атанасова, номинираният за нов здравен министър Десислава Атанасова.

Ст. Константинов:

Г-жа Атанасова беше една от много критичните към мен още от лятото. Винаги казваше, че не се развиват реформите с бързи темпове, правеха се непрекъснато изслушвания. На тези изслушвания, ако погледнем, ако не знаете кой от коя партия е, може да се объркате и да не разберете, че... всъщност кой е от опозиция и кой е от управляващи. Обикновено управляващата партия защитава министъра си, защото са един отбор. Но тук имаше винаги някакви дебати. Но както и да е, водили сме спорове, в смисъл дали един закон трябва да се приеме, дали да е в този вид. Между другото на една от срещите ни в Хисаря, където, така, трябваше да правим тиймбилдинг, да дискутираме, след като няколко часа говорихме и най-различни неща се изприказваха, в един момент един от хората, не Десислава, не г-жа Атанасова. . .

Водещ:

Среща в Хисаря, каква?

Ст. Константинов:

Среща, такава, работна, нали, да си говорим какво трябва да правим в
здравеопазването. И един от присъстващите каза - ами, всъщност на нас, на
въпроса добре, какъв е точно проблемът, какво точно се иска, и беше казано - абе, проблемът е, че все ни слагат министри, които не са от нас, нали, не са от ГЕРБ. Което, така, странно ми се видя. Аз казах - ами, питайте си тогава премиера, или това е трябвало да го кажете в зала, когато се гласуваше, не сега. Но. . .

Водещ:

А вие в някакъв момент помислихте ли се да членувате в партията, след като това е било. . .

Ст. Константинов:

В една партия. . .

Водещ:

. . . много голям проблем за здравния министър?

Ст. Константинов:

Аз лично не мисля, че... това не би трябвало да бъде проблем за здравния
министър и въобще за който и да е министър.

Водещ:

За да си свършите работата като здравен министър, помислихте ли си - що пък да не се запиша в ГЕРБ тогава?

Ст. Константинов:

Ами, аз не се записах навремето в. . .

Водещ:

В "Синята коалиция", в СДС. . .

Ст. Константинов:

. . . в комсомола, а единствено съм членувал в ДСБ за много кратък период и то във времето, когато бяха възможно най-ниско, така че никой не може да упрекне, че съм. . .

Водещ:

Защо сравнявате ГЕРБ с комсомола?

Ст. Константинов:

Ами, не, защото в комсомола и в партията се записваше, за да растеш в
кариерата. И вие сега това ми предлагате също, нали, запишете се, за да. . .

Водещ:

Не ви предлагам. Питам ви зададохте ли си този въпрос.

Ст. Константинов:

Зададох си, казах си ясно, че наистина, за да успееш, и това премиерът го
каза, ти трябва да имаш подкрепата. Обаче вижте как се развиха нещата. С всяко нещо, което се внасяше, всъщност увеличаваха хората, които бяха против. Със закона за пушенето аз си спечелих също две - три ключови фигури в партията директно срещу мен. А това са неща, важни за обществото. Те са важни за здравеопазването. Вариантът, в който ние ще направим някакви промени в здравеопазването и никой няма да бъде недоволен, всички ще бъдат доволни и ще ръкопляскат, не съществува. Просто го разберете. Десет министри да се сменят, този вариант никога няма да дойде.

Водещ:

Няма по принцип житейска ситуация, в която всички да са доволни. Винаги има хора, които изпитват своите съмнения. . .

Ст. Константинов:

Може би има, може би има ситуации, при които ти правиш нещо и всички са доволни. Примерно, ако построиш болница, едва ли някой ще ти каже, която струва пари и я откриеш, никой няма да каже - ама това е лошо, това е. . .

Водещ:

Ще ти каже, че струва много пари. Оставете обаче този разговор. Искам друго да ви попитам - имахте ли заместник, един заместник, на когото да се доверите.

Ст. Константинов:

Да, това е д-р Добрев, а и също мога да кажа, че, така, съм имал и доверие
на Гергана Павлова, на Деси Димитрова също, които работеха.

Водещ:

Докога?

Ст. Константинов:

И това беше. . . всъщност на Гергана Павлова до момента, до който я
освободиха. Аз..

Водещ:

До ей сега.

Ст. Константинов:

Когато я освободиха, аз на разговора й казах, че изключително много
съжалявам, че тя си тръгва, защото тя наистина си разбира от работата. Но след това, това, което пък всъщност научих за лекарствата, които бяхме прехвърлили март месец към касата, сериозно ми повдигна много въпроси, нали, каква информация е стигала, какво се е филтрирало.

Водещ:

Кога разбрахте, че г-жа Павлова и Десислава Димитрова, другата ви
заместничка, първо са докладвали пред Симеон Дянков, пък после при вас? И как си го обяснявате това?

Ст. Константинов:

Десислава Димитрова си идва от. . . примерно от финансовото министерство.

Водещ:

Е и?

Ст. Константинов:

Тя там беше доведена от Щатите от вицепремиера. Аз на тези неща, между
другото, не съм гледал в началото с лошо око. Това беше вид мост, нали. Винаги съм гледал министрите, че сме един екип. Ние работим заедно. Деси Димитрова единствено съм я натискал за програмите и съм искал максимално бързо да вървят нещата.

Водещ:

Вижте, как е по принцип според йерархията, на кого трябва да докладва
заместник-министър - първо на вас или първо на Симеон Дянков?

Ст. Константинов:

Категорично, категорично на министъра и трябва всичко. . .

Водещ:

На Вас.

Ст. Константинов:

. . . се да обсъжда с министъра и министърът трябва да води път вече
дискусиите със следващия, който му е ресорен или вицепремиер.

Водещ:

Е, проблемът във вас ли е в такъв случай, че не ви е докладвано, или някъде другаде?

Ст. Константинов:

Аз не знам дали и на него му е докладвано. Ние. . . понеже казахте с кого
съм. . .

Водещ:

Работил добре.

Ст. Константинов:

. . .работил и с кого не съм се разбирал. Каза се - с половината министри
съм се бил изпокарал. Това не е вярно, аз с всички министри имам чудесни
отношения. И с Дянков не съм се карал, ние просто разменихме реплика в ефир, защото той заяви, че това е, как, не е възможно аз да не съм знаел, и аз му отвърнах. След което пък той направи интерпретация върху качествата. Но...

Водещ:

Той каза, само да припомня, той каза - здравият министър да не знае, че
цената на лекарствата расте, все едно аз да не знам за лихвите как се формират.


Ст. Константинов:

Ама то на кои расте? Значи, това са от 4 хиляди лекарства точно определени, които са преминали, нали някой трябва да те информира за тази работа. Това не е като да следиш  борсата, нали, сутринта във вестника, какво се случва. Както и да е, както и да е.

Водещ:

И пак е любопитно защо информират Симеон Дянков, а не информират вас
заместник-министрите, които са с този ресор.

Ст. Константинов:

Аз. . . Вижте, за да не влизам в тая полемика, ще ви кажа какво мисля за
финансовия министър. Значи, твърдо съм заставал и заставам в момента зад финансовия министър, който иска България да не харчи повече пари, отколкото изкарва, т.е. да не се вкарваме в инфлации, дефицити и неща, които гледахме по времето на Жан Виденов. Начинът, по който го прави, честно казано, не мога да го коментирам, защото не съм специалист. Знам само, че здравеопазването трябва да му се благодари много, финансовата сфера трябва да благодари на здравеопазването, затова, че се запази финансовата стабилност, защото това стана с големи средства от здравеопазването.

Водещ:

Г-н Константинов. . .

Ст. Константинов:

Обаче твърдо съм против кадровика финансов министър, който, нали, в един момент много, така, се опитваше по лош начин да кадрува в министерството.

Водещ:

. . . ако това, което вие го казвате, е вярно, че те първо са осведомявали
него, пък после вас, то аз имам въпросителна и в първата част от изказването ви, че той прави всичко възможно държавата да харчи малко в условията на криза. Ако вашите заместници са информирали Симеон Дянков, че цените на лекарствата растат, и той е знаел това, е можел да го спре. Ако е вярна логиката ви.

Ст. Константинов:

Аз казвам, че той имаше също много информация. Ако той казва, че аз не съм го знаел еди кое си, аз мога да попитам защо, каква е логиката и той да не го е знаел, понеже наистина така беше. И това е публична тайна, известни са взаимоотношенията, не сме толкова голяма държава, че да не се знае кой от кого е поставен.

Водещ:

Според вас министър Дянков трябвало ли е да знае, че се променя цената на лекарствата в посока нагоре?

Ст. Константинов:

Изобщо не му е на него работа това да знае. Аз не казвам, че той го е
знаел, не му е работа това да го знае.

Водещ:

Практиката какво показва. Това, че. . . за какво са го информирали
заместниците ви?

Ст. Константинов:

Откъде да знам, откъде да знам. . .

Водещ:

За това вероятно.

Ст. Константинов:

Знам, че често ходеха там.

Водещ:

Че не са ви информирали вас.

Ст. Константинов:

Знам, че се обаждаха, имало е случаи, когато съм питал къде е еди кой си –
във финансово министерство. В смисъл, това не може да убегне. Има хора които те виждат къде отиваш, къде влизаш, в кой кабинет. Аз от това знам, а вече какво са си говорили... не държа СРС-та и нямам информация.

Водещ:

И вие имате агентура обаче, след като ви казват къде ходят. . .

Ст. Константинов:

Един министър няма начин да няма агентура. Дори да не иска, той я получава, и когато от няколко източника разбираш едно, и то е много пъти във времето, и когато. . . дори има. . . има и много други неща, да не навлизам сега в детайли, хора, които могат да потвърдят това, което говоря.

Водещ:

Вижте, съвсем простичко, според мен и според по-голямата част от колегите, с които обсъждаме, не може никой да не е знаел.

Ст. Константинов:

Категорично.

Водещ:

Не може никой да не е знаел и вероятно някой е знаел и си е мълчал, и ние
се интересуваме дали този, който е знаел и си е мълчал, сега бива освободен или остава на поста си, ще продължава да знае за други неща и ще си мълчи.

Ст. Константинов:

Нека, нека да ви кажа, защото аз чух много интерпретации по темата, че...
даже се говореше, нали, как аз съм знаел, подписи е имало. В крайна сметка аз много го говорих това пред медиите, показах документи, никой досега не показа обратното, някъде да има информация, че цената на това лекарство и цената на еди какво си... но да приемем, че аз съм знаел. Да речем, ето, аз съм някакъв корумпиран човек, който е знаел, до последно крил е, да приемем, че заместничката ми Гергана Павлова, която е шеф на надзора на касата. . .

Водещ:

Е направила всичко възможно да ви осведоми.

Ст. Константинов:

. . . по някакъв начин обаче като моя заместничка аз съм й оказал
въздействие, нали, и съм я принудил да мълчи. А ми обяснете обаче, примерно пък д-р Нешева, с която всички знаеха, че сме в конфликт, нали, че тя по всякакъв начин винаги във всеки един момент може да използва да ме. . . по някакъв начин да каже нещо срещу мен и да направи, защо никой от месец март миналата година до февруари месец не каза: а сега ние да го разобличим този, нали, че еди какво си той знае. Истината е, че в момента, в който аз разбрах, първото ми нещо беше да отида при премиера, второто ми нещо, което е, да отида при главния прокурор. Това съм направил. Ей оттук тръгнаха нещата. Никой дотогава не е поставял въпроса.

Водещ:

А защо са си мълчали всички?

Ст. Константинов:

А, това е много интересен въпрос и нека да видим, мен ми е интересно да
видим кой ще стане шеф на касата също.

Водещ:

Има ли мафия според вас при лекарствата?

Ст. Константинов:

Мафия, ами, не знам какво е точно определението на мафия. Има огромни
интереси, има доста непочтени ходове, има, има всякакви неща. Където има пари, има всичко.

Водещ:

Чии интереси опитахте да прекъснете там, където вече са на ръба на закона?

Ст. Константинов:

Не съм се опитвал ничии интереси да прекъсна. Опитвал съм се само да
защитавам интересите на обществото. Там, където могат, обществото с конкретните личности и работи да съчетаят ползите си, даже съм търсил подобно нещо, но не съм търсил примерно някой ако има интерес, аз да му наруша интереса. Това е балканска логика и никога не ми е била. . .

Водещ:

Не, не, не. Не е това въпросът ми. Затова добавих там, където са на ръба на
закона.

Ст. Константинов:

Ами, вижте, със самия факт, че това нещо стана достояние, в момента за тези прехвърляния, и това нещо може би щеше да се мултиплицира върху другите лекарства, които пък от тази година са, ясно е, че много сериозни интереси и схеми съм нарушил.

Водещ:

Те надделяха ли сега?

Ст. Константинов:

Практически да.

Водещ:

Тоест какво да очакваме да се случи оттук нататък?

Ст. Константинов:

Ами, нека да видим. Обикновено всяка, всяка новина се изчерпва за три дена. Аз ще съжаля, ако това нещо приключи, защото много чувам, нали, фирмите. . . ще договаряме отстъпки, фирмите ще дават отстъпки. Това е хубаво нещо. Но ако ние не ги задължим, на добрата воля на фирмите те ще дадат отстъпки за 3 месеца, за шест, след това темата ще се забрави и всичко ще стане обратно.

Водещ:

Може ли да ви помоля, като Трайчо Трайков както подходи, ако е възможно, и вие. Той каза така: ако не се случат определени неща с АЕЦ "Белене", значи оставката ми е била заради това. Ако не се случи определено развитие с "Южен поток", значи оставката ми е била заради това. Бихте ли казали какво ако не се случи с лекарствата, затова са ви отстранили вас.

Ст. Константинов:

Мен не са ме отстранили, разбирате ли. Мен не ме отстраниха директно за
лекарствата. Това, това беше израз на факта, че просто нямах подкрепа. Това е написано в оставката ми и аз това държа да кажа. Между другото самият скандал с лекарствата изобщо не тръгна от лекарствата и един ден ще се разбере цялата истина. Съвсем други. . . и той няма да заглъхне сега, защото основата. . .

Водещ:

А защо тръгна?

Ст. Константинов:

Вие сте хора в медиите и много по-добре знаете от мен откъде тръгнаха
скандалите. Но хубавото на демокрацията е, че дори тръгнал от нещо, все пак се разровиха нещата и се показаха едни работи, които трябва да се оправят, но те не са в същината. Същината бяха, ако погледнем лекарствата, те са едното, те са 500 милиона. А какво да кажем за болниците. Болниците са милиард и сто милиона. Там е. . .

Водещ:

Какво означава са 500 милиона и са милиард и. . .

Ст. Константинов:

500 милиона харчи касата за лекарства.

Водещ:

За лекарства.

Ст. Константинов:

Милиард и сто милиона касата харчи за болниците. Там е големият проблем. Там са... законопроектът, който аз говорих, за финансирането на болниците, за здравната карта. Там е бомбата със закъснител, който. . . защото се каза, че аз се движа след събитията. Изобщо не се движа, аз ги предвиждах. Това, което става в момента, ето, казахте, бях в Кюстендил. Ами, там искаха да стачкуват колегите, защото бюджетът им е намален. Поради каква причина на една областна болница се намалява бюджетът, когато уж даваме повече пари. Ето ви я бомбата със закъснител. В Пловдив бомба със закъснител с онкодиспансера. Онкодиспансерът ще получи пари по програми, милиони левове европрограми, а той остава без хора и ще затвори врати. И ще се дадат едни пари и те ще отидат абсолютно на халост. Защо? Защото нямаме политика. Аз това исках да направя - да имаме здравна карта, не да оставяме всеки, когато дойде от този пазар за 3 милиарда лева, когато му скимне, каквито пари. . .

Водещ:

Защо не я направихте тази здравна карта? Говорили сме, че от 1 януари
трябваше да бъде факт, с вас сме говорили.

Ст. Константинов:

Защото, защото е в Народното събрание и това ни бяха темите, които
дискутираме, и след като аз не намирам подкрепа за тези неща. . .

Водещ:

Здравната карта не е въведена, защото е спъната. . .

Ст. Константинов:

Националната, националната здравна карта, планирането на болниците, а иначе за другата, електронна карта. . .

Водещ:

Защото е спъната от парламента и от парламентарната група на ГЕРБ. . .

Ст. Константинов:

Седи, законопроектът седи, законопроектът седи в Народното събрание.

Водещ:

. . . комисията по здравеопазване, кой го спъва?

Ст. Константинов:

Седи за медицинските изделия, седи за пушенето. Ето това са основните теми и разминавания и когато ти се разминаваш, ти не можеш наистина да се бориш с всички, подаваш оставка и идва следващият. И аз много се надявам на г-жа Атанасова, честно да ви кажа, може би елементарната логика значи сега аз тук да кажа: не, аз съм обиден, нали, изобщо няма. . .

Водещ:

Точно това щях да ви питам. Как гледате на тежката артилерия?

Ст. Константинов:

А, това е малко, това е, така, забавно, нали в смисъл след тежка артилерия
може би следва ядрено оръжие. Не, не.

Водещ:

Не, ако идва тежката артилерия, значи до момента и било по-, така, лековато управлението.

Ст. Константинов:

Не, не, не е сериозно. Това е несериозно. Вижте, г-жа Атанасова е млада
дама с хъс, амбиция, има цели, преследва ги и ги гони. Много е важно, че я
подкрепят, това, което при мен не се случи. Вижте вестниците от 7 октомври 2010 г. - сам на бара, първият ми работен ден, на Народното събрание - аз стоя там, представи ме вицепремиерът, не премиерът. Тук тя тръгва много по-добре, тръгва с представяне от премиера...

Водещ:

Не, тя си го каза...

Ст. Константинов:

Е при президента. . . това са много важни, това са плюсове и ние като
държава, оставете ме мен, като държава трябва да използваме всички тези моменти и ако има тя желание да работи, трябва да се подкрепя тотално в хубавите инициативи. Ситуацията е друга. Аз дойдох във време, когато всички искаха да стачкуват, имаше в сектора неспокойствие. . .

Водещ:

Е, тя в разгара на скандала с лекарствата, недейте така. Искам обаче към
края. . .

Ст. Константинов:

Този скандал е малко да ви кажа понапомпан, ама както и да е.

Водещ:

Да. Към края лични въпроси, ако позволите. Всичко това, което ми
разказахте, за трудните условия, в които сте работили, липсата на комуникация с определени хора, ще ви накара ли да се промените, да потърсите нов път към себе си?

Ст. Константинов:

Не, тук не става въпрос за себе си, просто. . . Ама, аз давал съм си сметка
за това нещо, в смисъл това не ме е изненадало и се опитвах да. . . и съм
търсил винаги комуникации, но има някои принципни неща, които няма как да ги минеш. Пак ви казвам, и то не само с управляващата партия. Имаше атаки от опозицията, от хора, които знам, че имаха. . .

Водещ:

Което е нормално.

Ст. Константинов:

Ама, имаха интереси в Министерство на здравеопазването и тези интереси им бяха прекъснати с интересните тези проекти, където те виждаха своята
реализация, а бяха вредни за държавата, и тези хора изведнъж сега ми станаха много, така, активни критици.

Водещ:

Пак личен въпрос, д-р Константинов.

Ст. Константинов:

Не, аз. . .

Водещ:

Какво ще работите утре?

Ст. Константинов:

Утре ли? Утре съм още министър някъде докъм 10.00 часа.

Водещ:

Вдругиден. Утре. . .

Ст. Константинов:

Вдругиден, вдругиден ще почивам, след това аз си имам професия, ще се
върна, понеже съм. . .

Водещ:

Отворено ли е мястото или ще имате едноседмичен срок, доколкото съм
запознат, да се запишете на борсата докато си търсите нова работа. . .

Ст. Константинов:

Е, няма да се записвам на борсата. Сега, грехота е един министър, ако не
може да спести някой лев за черни дни, да се записвам на борсата. И се надявам пък да си намеря работа в България. Ако един министър, бивш, не може и специалист, работил 20 години една. . .

Водещ:

На каква заплата като лекар ще разчитате?

Ст. Константинов:

А, заплатите са мизерни на началните, те са... между 600 и 900 лева се
започва. Има различни допълнения, но мисля да сложа много, така, повратен. . . това да е повратен момент в живота ми. Теглим чертата и започваме и гледаме нагоре. И пак ви казвам, ще подкрепям г-жа Атанасова, ще й се случи нещо, което на мен не ми се случи. Аз отидох в празен кабинет. Професор Борисова беше толкова огорчена от това, което стана с нея, че тя беше напуснала кабинета и не ме чакаше. Аз ще я чакам и й давам, давам й пълната си подкрепа за хубавите неща. Там, където обаче не са, ще има и критика. Така си мисля да продължа.

Водещ:

Много ви благодаря за този разговор. Успех ви желая.

Ст. Константинов:

Мерси.







Сподели в: