Върни се горе

В началото на месец октомври започна поставянето на силанти на деца от 5 до 9 години. За това какво представляват силантите и как да се грижим за денталното здраве на децата разговаряме с д-р Николай Шарков, заместник председател на Българския зъболекарски съюз и председател на Националния координационен съвет на Програмата за орална профилактика при децата.

Какво представляват силантите? На каква възраст на децата трябва да се поставят силанти?

Силантите представляват дентален материал, който се поставя на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образува много тънък слой върху дълбоките ямки и фисури. По този начин силантите предпазват тези повърхнини като образуват бариера между зъба и бактериите от зъбната плака. Именно бактериите в плаката като се хранят превръщат въглехидратите, най-вече захарта, в киселини, които причиняват кариеса. Силанизирането е абсолютно безболезнена манипулация. Зъбът се почиства и след това се залива със силант. Той се поставя единствено и само върху здравите зъби. Ние насочваме нашето внимание към шестите зъби, защото те най-рано пробиват и са изложени на риск. Освен това, когато зъбите пробиват, са с по-ниска степен на минерализираност и „узряват“ в период от 2-3 години. Именно през този период трябва да ги предпазим.

В началото на октомври започна поставянето на силанти в цялата страна. В какви срокове хората могат да се възползват от услугата?

Тази година поставянето на силанти ще се прави до 30 ноември.

Всеки стоматолог ли може да постави силанти? Необходима ли е специална квалификация за това?

Да, всеки лекар по дентална медицина може да поставя силанти, защото те се обучават на тази профилактична манипулация по време на следването си. В момента към програмата са приобщени над 200 зъболекари. Техните имена могат да се открият на сайта на Националнта програма за орална профилактика при децата www.oralnaprofilaktika.bg. Цялата система работи и в момента се поставят силанти на шестите зъби на всички деца на възраст от 5 до 9 години стига родителите им да са мотивирани и да заведат детето си при някои от специалистите, участващи в Програмата.

Откъде можем да намерим повече информация за кампанията?

От сайта на програмата – www.oralnaprofilaktika.bg и от безплатния телефон на програмата – 08001 45 46.

Задължително ли е поставянето на силанти и колко струва процедурата?

Поставянето на силанти не е задължително. Но задължение и морална отговорност на всеки родител или настойник е да се погрижи за здравето на детето си и да вземе всички мерки до не допусне появата на зъбни кариеси в устата на детето си!

Тази кампания е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца? Какво още се предвижда в нея?

Само поставянето на силанти на първите постоянни кътници – шестите зъби не може да реши оралните проблеми на децата ни. Програмата е комплексна т.е. съдържа много елементи, които могат да се прочетат в нея. Ще се спра само на някои от най-важните:

  1. Здравно обучение и възпитание първо на децата и на второ място на родителите. Самите майки и бащи нямат нужните знания и умения за поддръжка на здравето в своите усти. Нужно е опознаване на всички правила за опазването на оралното здраве. Надяваме се, че тези знания и умения ще се превърнат в ценностна система на настоящите и бъдещи родители, защото от личен опит знам, че здравето не е основен приоритет на българина.
  2. Обучение на децата на правилата за устна хигиена. Не може над 60% от българите да не си купуват редовно четки и паста за зъби. Това означава, че българинът масово не си мие зъбите! А, когато зъбите не се мият, върху тях се образува зъбна плака, която на практика е колония от микроорганизми, които разграждат захарта до киселини, а те образуват кариеси. Същите тези киселини влияят на венците. С прости хигиенни действия ние може да отстраним една от основните причините за зъбния кариес.
  3. Правилното хранене. Българското дете яде страшно неподходяща храна – мека, богата на въглехидрати, а трябва да се яде твърда храна, която да стимулира зъбодържащия апарат. Трябва да се консумират продукти, бедни на въглехидрати, т.е. на прости захари, и богати на белтъчини. Това означава в едно семейство да има хранителен режим. Когато казвам „режим” нямам предвид някакви много строги правила, единствено да се яде храна, която носи и удоволствие, но и да е полезна за здравето на човека. Дъвченето на дъвки без захар след хранене за около 20 минути стимулира слюнката и намаля киселинността в устата.
  4. Поставянето на силанти и др.

Кои са най-важните стъпки за опазване на денталното здраве на децата?

Основните правила за здрави зъби и венци са:

  1. Правилна устна хигиена
    Четкайте зъбите си сутрин и вечер с добре подбрана четка и паста за зъби. Използвайте зъбни конци за почистване на междузъбното пространство. Това ще отстра­ни зъбната плака, която представлява колония от бактерии, причиняваща зъбния кариес. Киселинността е един от основните фактори за образуване на зъбния кариес. Четкайте и езика.
  2. Флуорна профилактика – тя е индивидуален избор на всеки!
    Консултирайте се с лекар по дентална медицина. Никога не прилагайте повече от една форма на ендогенна флуорна профилактика! Ендогенната и локалната флуорна профилактика могат да се комбинират.
  3. Правилно хранене
    Консумирайте твърда, богата на белтъ­чини, но бедна на захар храна. Избягвайте честото хранене със сладки, тестени и лепка­ви храни.
  4. Дъвчете дъвки без захар
    След хранене, ако нямате възможност да си измиете зъбите, дъвчете дъвки без захар. При дъвченето се отделя голямо количество слюнка, която разрежда образуваните киселини.
  5. Поставяне на силанти
    Силантите представляват дентален материал, който се поставя на дъвкателните повърхности на здрави постоянни зъби и образува много тънък слой върху дълбоките ямки и фисури. По този начин силантите предпазват тези повърхнини като образуват бариера между зъба и бактериите от зъбната плака. Поставят се в периода до 2-3 години след пробива, защото зъбите пробиват с по-ниска степен на минерализация и „узряват“ през този период.
  6. Профилактичен преглед при лекар по дентална медицина два пъти годишно
    Това е важно условие за ранна, навременна диагноза и навременно лечение на заболя­ванията на зъбите, венците и неправилната захапка.
Сподели в: