Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 5 992 случаи на остри заразни заболявания срещу 5 628 за предходната. От тях 4 259   са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4 090 за предходната седмица.

  

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

- Вирусни хепатити - 47 случая срещу 47 за предходната седмица;

- Дизентерия - 8 случая срещу  2   за предходната седмица;

- Салмонелози -  22  случая срещу 10 за предходната седмица;

- Колиентерити - 13 случая срещу  6  за предходната седмица;

- Ентероколити - 282 случая срещу  278  за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 193 случая на Скарлатина срещу 191 за предходната седмица. Случаите на Варицела са 1006 срещу 870, на Епидемичен паротит - 29 срещу 29 случая, на Коклюш - 10 срещу 5 случая, на Рубеола - 0 регистрирани случая срещу 2 за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции: през седмицата не са регистрирани случаи на Кримска-Конго хеморагична треска и Ку-треска. Регистриран е 1 случай на Марсилска треска срещу 0 за предходната. Случаите на Лаймска борелиоза са 5 срещу 4 за предходната седмица.

 

През изминалата седмица са съобщени 3 случая на заболели с клинични симптоми на Трихинелоза от с. Жижево, област Благоевград. Заболелите лица са от едно домакинство и са консумирали месо от диво прасе в края на месец януари 2009г. Всички заболели са насочени за консултация и лечение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров"- гр. София. При извършеното проучване от РИОКОЗ- гр. Благоевград съвместно с РВМС се установява, че месото е с положителен резултат за трихинелоза и е поставено под възбрана.

                                                                   

През седмицата са съобщени и 3 случая на заболели  с клинични симптоми на Трихинелоза в едно семейство от с. Богданов дол, област Перник. Заболелите са консумирали месо от домашно прасе, неизследвано за трихинелоза. Предприето е епидемиологично проучване от РИОКОЗ-гр. Перник за уточняване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо с доказана високостепенна паразитемия. Препоръчано е унищожаване на месото чрез изгаряне.

 

Семеен взрив от Трихинелоза е регистриран и в гр. София, район Люлин, местност Долни Смердан. На 9 и 10.02.2009г. седем заболели лица от едно семейство с клинични оплаквания, характерни за заболяването,  са приети на лечение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров"- гр. София. Заболелите са консумирали месо от домашно прасе, неизследвано за трихинелоза.

 

През седмицата са съобщени 2 случая на заболели от туберкулоза от едно домакинство от гр. Дупница, област Кюстендил, от които единият е починал. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки от РИОКОЗ - гр. Кюстендил.

Сподели в: