Върни се горе

Общопрактикуващите лекари и екипи на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве – Пловдив, подпомогнати от медицинския персонал от училищата в града и медицински сестри от Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив имат готовност да проведат имунизациите срещу хепатит А в квартал “Столипиново” и Шекер махала в Пловдив.

Организацията на имунизационната кампания във връзка с епидемичния взрив от хепатит А в двата квартала бе обсъдена днес, 7 септември, на организирана от Министерството на здравеопазването среща в Пловдив.

В нея участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, началникът на отдел “Надзор на заразните болести” д-р Ангел Кунчев. Те се срещнаха с кмета на Община Пловдив д-р Иван Чомаков, представители на неправителствените организации, на БЛС, на общопрактикуващите лекари в район “Източен”. Екипът на МЗ заедно с директорите на Регионалния център по здравеопазване, Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, Регионалната здравноосигурителна каса, представители на кметството на район “Източен” и на неправителствени организации посетиха “Столипиново” и се запознаха с обстановката в него и предприеманите противоепидемични мерки.

Към 6 септември заболелите от хепатит А в Столипиново са 431, а в Шекер махала – 66, като само за последния ден са открити нови 19 случая. Прогнозата е за задържане на високата заболеваемост в квартала.

Представителите на МЗ с удовлетворение отчетоха, че в “Столипиново” активно се провеждат изисканите от органите на здравния контрол мероприятия за хигиенизиране на квартала. Двата процеса – хигиенизирането и имунизацията, трябва да протичат паралелно, защото това са двата фактора, които могат да доведат до благоприятен ефект и рязко да намалят заболеваемостта, подчертаха от МЗ.

Основната причина за възникването на епидемичния взрив е лошата хигиена в района и липсата на здравни навици сред населението. На този етап имунизацията е най-ефективният начин за ограничаване на разпространението на инфекцията. Срещнахме разбиране и очакваме пълно съдействие от всички структури и органи, които да поемат своите ангажименти и отговорности в организацията и провеждането на този процес, отбеляза заместник-министърът д-р Цеков на пресконференция след проведените срещи.

В понеделник, 11 септември, в МЗ ще бъдат разгледани подадените оферти за доставка на ваксини за хепатит А. Очаква се те да пристигнат през последната десетдневка на септември, така че в края на септември – началото на октомври се предвижда да започне реалното извършване на имунизациите. Поради дългия инкубационен период на болестта и необходимото време за изработване на антитела реалният ефект от ваксината - рязко намаляване на заболеваемостта, може да се очаква през втората половина на октомври, бе разяснено на пресконференцията.

В срещите бяха уточнени конкретните стъпки в организацията и провеждането на имунизационната кампания. Ваксинацията ще се извърши от общопрактикуващите лекари в Столипиново, като в диагностично-консултативния център в района ще бъдат разкрити допълнителни кабинети. Ще се осигури и допълнителен медицински персонал. По изготвените вече от РИОКОЗ списъци се предвижда да бъдат обхванати около 12 500 деца на възраст между 2 и 18 години.

Поради необходимостта от създаване на много добра организация при провеждане на имунизационната кампания и възникналите извънредни ангажименти на медицинските специалисти, ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за заплащане на извършената от общопрактикуващите лекари дейност.

Сподели в: