Върни се горе

Днес, сряда, 26 юли, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще посети Пловдив, където започва първият етап от преструктурирането на спешната медицинска помощ.

В 15.00 часа министър Гайдарски ще участва в тържеството по случай откриването на ремонтираната база на спешните приемни кабинети в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон – Пловдив” ЕООД. Това ще осигури по-бързо, по-качествено и добро обслужване на нуждаещите се. През 6-те месеца на тази година през болницата са преминали 6000 пациенти, което с 15% повече от същия период на 2005 г.

Екип на ЦСМП, базиран в МБАЛ „Св. Пантелеймон”, ще поема много по-бързо спешните случаи от район „Южен”. Като втори етап предстои пребазиране на екипи на ЦСМП и за районите „Източен” и „Централен”. С тях заедно със сегашното си местоположение Центърът в Пловдив ще разполага общо с 4 териториални бази, от които екипите ще обслужват по-бързо и качествено нуждаещите се.

Започналата реорганизация на системата на спешната помощ в София и Пловдив чрез изнасяне на линейките в различни райони на градовете цели да доближи спешната помощ до пациентите. Ще се съкрати времето за реакция на екипите до адреса на постъпилото повикване и съответно за транспортиране на болните до лечебното заведение. Ще се подобри достъпът на хората до спешна помощ и ще се повиши нейното качество, предвижда стратегията на Министерството на здравеопазването за развитие на спешната помощ.

Сподели в: