Върни се горе

В сряда, 13 август, заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев се срещна с представители на Управителния съвет на Обединения съюз на пенсионерите в България /ОСПБ/. Срещата бе по покана на ръководството на МЗ по повод обръщение-протест на съюза с искания, отправени към Министерството на здравеопазването, и се състоя преди провеждането от ОСПБ на митинг против здравната реформа в четвъртък, 14 август.

По време на състоялия се разговор заместник-министър д-р Петко Салчев изслуша възраженията и исканията на ОСПБ във връзка с провеждането на здравната реформа и отговори изчерпателно на всички въпроси на представителите на организацията.

С изходящ номер 62-00-41 от 12 август МЗ изпрати официален писмен отговор на поставените в писмото им проблеми, които са в компетенциите на МЗ.

Представителите на ОСПБ се обявиха против бъдещата приватизация на болниците с аргумента, че те са строени от всички българи и им принадлежат, а освен това приватизацията им ще ограничи възможностите им за лечение. От ОСПБ заявиха още, че със здравната реформа е отнето правото на пенсионерите на безплатни медицински услуги и поискаха възрастните хора да не заплащат за лечение, както и Министерството на здравеопазването и НЗОК да поемат изцяло заплащането на лекарствата за тях. От съюза бe поискано и да се въведат преференции за пенсионерите – например, правото да ползват безплатни изследвания. Друго искане бе болните пенсионери от малките населени места да имат достъп до водещите болници в София, като Правителствена, “Александровска”, Военно-медицинска болница и други.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев разясни на представителите на ОСПБ позицията на МЗ за приватизацията на лечебните заведения. Ръководството на Министерството на здравеопазването никога не е заявявало намеренията си “да приватизира всички болници”, както се казва в писмото на съюза. Опасенията на УС на ОСПБ относно приватизацията на болниците са неоснователни, тъй като съществува забранителен списък, в който влизат всички университетски болници, националните центрове и областните болници - т.е. лечебните заведения, в които се оказва около 80% от болничната помощ в България, се казва в официалния отговор на МЗ до съюза. Екипът на министър Славчо Богоев е поел пред обществото категоричния ангажимент, че ще запази тези болници, тъй като те са гръбнакът на здравеопазната система у нас.

МЗ не може да приватизира останалите болници, тъй като те са 100% общинска собственост. Вижданията на МЗ са тези лечебни заведения да се преструктурират така, че да отговарят на здравните потребности на населението, като покриват основните нива на болнична помощ в района. Няма да се закриват болници, но неефективните от тях ще бъдат преструктурирани в хосписи, домове за долекуване и за обслужване на възрастни хора, заяви д-р Салчев. Така те ще поемат извършването на социални дейности, които могат да се финансират и от други източници, докато в момента практика бюджетът за здравеопазването издържа и дейности от социалната сфера.

Относно възможностите на пенсионерите за достъп до болници като “Александровска”, Военно-медицинска и други водещи лечебни заведения, д-р Салчев напомни, че такава възможност съществува и в момента. Достъпът ще бъде още по-освободен от 1 януари 2004 г., когато отпада районирането на болниците, подчерта заместник-министърът. Той изрази и позицията на МЗ да се запази специализираната медицинска помощ в малките неселени места, както и да се развие мобилна специализирана помощ в тежките, труднодостъпни райнони на страната, което също ще е в интерес на възрастните хора.

Тъй като повечето от проблемите, повдигнати от ОСПБ, са свързани с реда за оказване и заплащане на медицинска помощ от НЗОК, д-р Салчев - като заместник-министър на здравеопазването и член на Събранието на представителите на НЗОК, се ангажира да постави тези искания пред НЗОК. Той ще съдейства за провеждането на по-строг контрол от страна на касата и от МЗ върху заплащането на потребителската такса от пенсионерите, като се защитават правата на групите, освободени от нея. От Събранието на представителите той ще поиска НЗОК да предприеме контролни мерки и за прекратяване на практиката за излишно пренасочване на пенсионери между няколко специалисти, което е свързано със заплащането на потребителска такса на всеки от тях. Д-р Салчев ще изисква и провеждането от касата на проверки за нерегламентирани заплащания за прегледи, изследвания и лечение.

На срещата бе ясно изразена позицията, че Министерството на здравеопазването ще води ясна и прозрачна политика, съобразена с интересите на всички граждани на страната и насочена към тяхната защита, за осигуряването им на достъпна и качествена медицинска помощ.

Сподели в: