Върни се горе

Националната информационна АНТИСПИН кампания „Бъди в час!”, която се провежда по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, се организира по инициатива на Министерството на здравеопазването, Националния комитет по профилактика на СПИН и полово-предавани болести към Министерски съвет, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция „АНТИСПИН”.

Кампанията цели да повиши информираността на младите хора и широката общественост в страната за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и да обори основните митове в тази насока.

Програмата включва много събития на национално и регионално ниво. В тях ще се включат Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), неправителствени организации, ангажирани с превенцията на ХИВ/СПИН сред уязвимите групи, местните координационни офиси по СПИН, кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), Български червен кръст, училища и други партньори.

По време на Националната АНТИСПИН кампания ще бъдат проведени:

• Ден за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН
 в 10 университета в страната.

Инициативата ще се реализира на 29 ноември (четвъртък) 2007 г. във висши учебни заведения или места, популярни сред младите хора, в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково.

Денят се организира със съдействието на мобилните кабинети към неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Мобилните кабинети ще бъдат в:

 ГрадУниверситет/Място Фондация/Мобилен кабинет Часови интервал 
 София

 Софийски университет
„Св. Климент Охридски”

 Мобилен кабинет на Фондация „Здраве и социално развитие” 11.00-16.00 часа
 София Нов български университет Мобилен кабинет на Фондация „Инициатива за здраве” 11.00-16.00 часа
 София Университет за национално
и световно стопанство
 Мобилен кабинет на Сдружение „Асоциация Здраве и Бъдеще” 11.00-16.00 часа
 Варна Варненски свободен
университет „Черноризец Храбър”
 Мобилен кабинет на „SOS-семейства в риск” 11.00-16.00 часа
 Варна

 Кв.”Аспарухово”, кръстовище
 на ул.”Горна студена” и ул.”Гривица”

 Мобилен кабинет на Фондация „За по-добро психично здраве” 11.00-16.00 часа
 Видин СОУ „Цар Симеон Велики” пред Младежкия дом Мобилен кабинет на Фондация „Заедно” 11.00-16.00 часа
 Бургас Бургаски свободен университет 
Мобилен кабинет на Фондация „Каритас”
 11.00-16.00 часа
 Бургас Висш химико-технически университет Мобилен кабинет на Фондация „Доза обич” 11.00-16.00 часа
 Пловдив Аграрен университет Мобилен кабинет на Фондация „Панацея” 11.00-13.00 часа
 Пловдив Общежития на Медицински университет на ул.”Царевец” Мобилен кабинет на Фондация „Панацея” 14.00-16.00 часа
 Пловдив Пловдивски университет Мобилен кабинет на Фондация „Авис Вита” 11.00-13.00 часа
 Пловдив Общежития на Университет по хранителни технологии Мобилен кабинет на Фондация „Авис Вита” 14.00-16.00 часа
 Хасково Паркинг до областна администрация - Хасково

 Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят”

 11.00-13.00 часа
 Хасково Паркинг между Младежки център и ледена пързалка „Спартак” Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят” 11.00-15.00 часа
 Хасково Паркинг между АГ- отделение и Здравен център на кв. „Република” Мобилен кабинет на Сдружение „Център отворен свят” 15.00-16.00 часа


• Ден на отворените врати в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести в София и в лабораториите в 28-те Регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве

Инициативата се провежда за първи път в рамките на националните АНТИСПИН кампании и ще се реализира на 30 ноември (петък) 2007 г.

През този ден всички граждани ще имат възможност да се запознаят с дейността на отделите на РИОКОЗ и лабораториите, в които се извършват изследванията. Желаещите ще могат да си направят безплатно изследване за ХИВ, Хепатит В и С, сифилис.

Денят на отворените врати е част от визията на Министерството на здравеопазването и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” за установяване на прозрачна, открита форма на общуване на медицинските специалисти с широката общественост. Целта е да се популяризира тяхната дейност и да се даде повече информация за заболяванията, тяхната диагностика и лечение.

• Посещение на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в
 73 СОУ „Владислав Граматиков” в София.
 
Министър Гайдарски и екипът на Програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще се срещнат с учениците на 30 ноември (петък) 2007 г., от 10.00 часа. 

Посещението е част от инициативата на г-н Маркос Киприану, комисар по здравеопазването на Европейската комисия, която ще се реализира във всички страни-членки на ЕС. По идея на г-н Киприану министрите на здравеопазването на страните-членки, включително и той, ще посетят училище или ще присъстват на друг младежки форум в навечерието на 1 декември. Идеята е политиците да допринесат за повишаване на вниманието на младите хора към болестта. Младите хора по цяла Европа са изправени пред опасността да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса и сериозността на този проблем налага нашето сътрудничество и координирани действия, се казва в поканата на г-н Киприану.

73-о СОУ е част от Националната мрежа от 185 училища в страната, в които се предлага здравно образование с фокус върху сексуалното здраве и превенцията на ХИВ/СПИН като свободно избираем предмет.

Млади хора от 22-о, 43-о и 73-о СОУ, обучители на връстници, създадоха за нуждите на кампанията брошура „Тетрадка ХИВ/СПИН”. Тя ще бъде разпространена в Националната мрежа от училища, предлагащи сексуално и репродуктивно здравно образование.

• Среща за представяне на дейностите за превенция на ХИВ/СПИН в България.

Срещата ще се състои на 28 ноември (сряда) 2007 г. в хотел „Шератон”. На нея ще бъде представен доклад за националния отговор на проблема ХИВ/СПИН за периода 2001-2007 г., който обобщава основните интервенции за превенция на заболяването в страната.

На събитието ще присъства г-жа Зорка Първанова в ролята си на патрон на Националната кампания. Поканени са представители на дипломатическия корпус, Министерския съвет, кметовете на 19 пилотни общини, в които се реализират дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, членовете на Националния координационен комитет за борба със СПИН и туберкулоза, международни и неправителствени организации, медии и други партньори, ангажирани с проблема.

• Дискусионен театър „История без име”, посветен на проблема ХИВ/СПИН.

Той ще се състои на 1 декември (събота) 2007 г. от 11 ч. в театралния салон на Народно читалище „Николай Хайтов” (на спирка „Плиска”) и се организира съвместно от Сдружение „Център за здравни стратегии и програми” и Асоциация ”Български детски и младежки парламент”.

В цялата страна ще се реализират съвместни партньорски инициативи. Медицински специалисти от РИОКОЗ и КАБКИС ще осъществят регионални акции за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН във висши учебни заведения в градовете Добрич, Стара Загора, Велико Търново и в Перник около ледената пързалка в центъра. Жителите на малки населени места в област Варна като Слънчево, Въглен и Девня също ще имат възможност да се възползват от услугата, тъй като тя ще бъде изнесена с мобилен кабинет.

Заедно с РИОКОЗ, местните координационни офиси по СПИН, неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Българския червен кръст и други организации са планирани много разнообразни дейности - концерти по повод 1 декември в градовете Добрич, Силистра, Кърджали и Велико Търново, шествия в Ловеч, Ямбол и Варна, фотоизложба във Велико Търново, театрална постановка в Търговище.

Сред АНТИСПИН инициативите са и безопасният остров на превенцията в центъра на Варна, мача на звездите с ученици от Видин, младежките дискотеки в Хасково, Бургас и Сливен.

В рамките на кампанията ще бъдат създадени и разпространени здравно-образователни материали на тема ХИВ/СПИН, ще се прожектират филми по темата, ще се проведат дискусии и обучителни модули във висши учебни заведения и с млади хора от училища и домове за деца, лишени от родителски грижи.

Презервативи, червени лентички и информационни материали ще бъдат раздавани по време на всички организирани събития. Те ще бъдат предоставяни и на популярни сред младите хора заведения и дискотеки. За целите на кампанията в дните около 1 декември ще бъдат раздадени 650 000 презерватива

Подробна информация за АНТИСПИН кампанията по места ще дават общинските програмни мениджъри от координационните офиси по СПИН в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора, както и представители на РИОКОЗ в конкретното населено място.

Сподели в: