Върни се горе

Всяка жена вече може да провери дали е одобрена за финансиране на ин витро процедури онлайн. Това става с помощта на интернет сайта на „Фонда за асистирана репродукция” www.far-bg.org . В него жените не само могат да получат повече информация за условията за финансиране, но и онлайн да проверят докъде са стигнали документите им. Това става чрез въвеждането на входящия номер на подадените от тях молби. Благодарение на онлайн регистъра на процедурите ще се подобри и контрола над тях и над средствата, които дава държавата.

1356 процедури ин витро е финансирал „Фондът за асистирана репродукция” от началото на годината досега. Общата сума за тях е 6.4 млн. лв. До края на годината се очаква да се финансират още около 3000 процедури. По предварителните данни на фонда през тази година са се родили около 400 деца, а 300 са успешните бременности към момента.

Фондът за асистирана репродукция беше създаден през 2009 г. Досега в него са подадени 12 282 молби за финансиране и са извършени 7000 процедури. Броят на бременните жени е над 2000, а родените деца вече надвишават 1000. Фондът плаща до 5 хил. лв. за един опит ин витро. Всяка одобрена жена има право на до три опита. Максималната възраст за финансиране във фонда е до 43 години.

Сподели в: