Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски се срещна с членовете на Експертния съвет по очни болести към Министерството на здравеопазването, днес, 21 март. Работната среща е част от поредицата срещи по проблемите на експлантациите и трансплантациите у нас, които министър Гайдарски проведе през тази седмица.

В разговора участваха националният консултант по очни болести доц. Руска Христова, ръководители на специализирани очни болници и клиники към университетските и областните болници от страната, като доц. д-р Геновева Алексиева, началник на Очната клиника в Александровска болница, доц. Деян Драгиев, директор на СОБАЛ ”Варна”, доц. Чавдар Балабанов, началник на клиниката по очни болести в МБАЛ „Плевен”, водещи специалисти като проф. Православа Гугучкова, офтамолог от Военномедицинска академия, доц. Тошо Митов, управител на очен медицински център „Света Петка” във Варна, акад. Петя Василева, директор на Международната очна банка, представители на ръководството на Изпълнителната агенция по трансплантация, експерти от МЗ.

Министърът на здравеопазването заяви на срещата, че е необходим консенсус и конструктивен диалог между Министерството на здравеопазването и очните специалисти за решаване на проблемите в областта на експлантацията и трансплантациите на роговици у нас, особено след възникналото напрежение през тази седмица във връзка с Международната очна банка и Центъра „Съдебна медицина” в УМБАЛ „Александровска”.

В разговора водещите очни специалисти у нас категорично подкрепиха взетото вчера решение за възстановяването на Очната банка в „Пирогов”, както и се обявиха за създаването на още алтернативни банки. Министърът на здравеопазването увери специалистите, че условията в „Пирогов” отговарят на всички международни стандарти за разкриването на очна банка и тя ще заработи до месец. Обсъжда се възможността за разкриване на трета очна банка - в Специализираната очна болница във Варна. В болницата има вече подготвени двама специалисти и необходимата материална база за разкриването на очна банка, заявиха на срещата от ръководството на лечебното заведение.

Според участниците в срещата по този начин се дават нови възможности за развитието на очните трансплантации у нас. Конкуренцията ще даде възможност за намаляване на цената на роговиците, която Международната очна банка в момента предлага на болниците и която е изключително висока според ръководителите на очни клиники. Водещите очни специалисти се обединиха и около идеята, че средствата, които МЗ заплаща по Наредба № 29 от 27 юни 2007 г., са достатъчни за реализирането на експлантацията и трансплантацията на роговици. По този начин ще се даде възможност за трансплантирането на роговица на близо 300 души годишно, каквато е необходимостта в страната, изнесе данните доц. Руска Христова, национален консултант по очни болести.

Министър Гайдарски заяви, че министерството ще подкрепи разкриването на алтернативни очни банки и в областните и университетските болници в страната и ще съдейства за развитието на дейността им.

Сподели в: