Върни се горе

Високо съдържание на афлатоксини, многократно превишаващо допустимите норми, бе установено при извършената проверка от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Варна, и при втората пратка сурови фъстъци, внос от Гамбия. Резултатите от взетите проби станаха известни днес, 23 февруари.

Инспекторите от РИОКОЗ, Варна са взели тройна проба за изследване от контейнер с тонаж 17 713 кг сурови фъстъци. И в трите проби резултатите показват високо съдържание на афлатоксини. В първата афлатоксините са 110 µg/kg, във втората – 135 µg/kg, а в третата – 115 µg/kg, при норма 4 µg/kg.Превишението е от 27 до 34 пъти.

Заключението от извършената проверка е, че по контролирания показател пробата не съответства на Наредба № 31 на Министерството на здравеопазването.

Суровите фъстъци са внос от Гамбия, с вносител - фирма «Прима Агро» ЕООД, София. Общо контейнерите са два и се намират в Пристанище Варна-Запад, терминал Девня. По документи няма данни за датата на производство и за срока на годност.

Фъстъците са поставени от РИОКОЗ под официална забрана и не могат да се реализират в търговската мрежа.

Подробности по извършената проверка и резултатите от нея ще бъдат изнесени от директора на РИОКОЗ, Варна д-р Емил Ангелов на пресконференция днес във Варна.

Сподели в: