Върни се горе

Световната здравна организация (СЗО) ще подпомогне България за преструктурирането на здравната мрежа. Целта е да се подобри предоставянето на необходимите здравни грижи на населението и особено оказването на качествена болнична помощ, заяви днес, 30 септември, на проведената пресконференция министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Пресконференцията се състоя след подписването на новото Споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Европейското регионално бюро на Световната здравна организация за периода 2006-2007 г. Споразумението бе подписано от министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и регионалният директор за Европа на СЗО д-р Марк Данзон.

Експертната и техническата помощ, която ще бъде оказана на България е на обща стойност 306 000 долара. Има възможност, със съдействието на различни донори, тази сума да достигне до 1 млн. долара, съобщи министър Гайдарски. Той уточни, че СЗО предоставя едно значително увеличение от близо 100 000 долара, в сравнение с предишното двугодишно споразумение (2004-2005 г.), което ще даде възможност да се осъществят повече дейности по новата програма на сътрудничество.

Средствата, които се предоставят от СЗО, ще подпомогнат разработването на различни проблемни въпроси, сред които са подобряване на организацията на здравеопазването в страната и как най-ефективно да се използва консолидирания държавен бюджет за здравеопазване, за да имат нашите граждани качествена медицинска помощ, подчерта министър Гайдарски.

Обсъждайки приоритетите в здравеопазването, по които България държи да има напредък, Европейското регионално бюро на СЗО се спря да подпомогне пет от тях, съобщи д-р Марк Данзон. Ще се помогне с ноу-хау по отношение на опита на водещите европейски страни за създаване на добри медицински практики – как най-добре да се организира качествена болнична помощ, по какъв рационален начин да се извършва нейното финансиране, така че тя да е наистина помощта, от която се нуждаем.

На журналистически въпрос за подкрепата на СЗО в областта на акредитацията, д-р Данзон увери, че подобряването на качеството на болничната помощ не зависи само от увеличаването на средствата за нея. Необходимо е да се направи преглед и анализ на цялата болнична система и на тази основа да се планира по какъв начин може да се постигне добрата практика.

Регионалният директор за Европа на СЗО е убеден, че новото споразумение за сътрудничество ще подпомогне да се повиши резултатността на българската здравна система. Според д-р Данзон добрата здравна грижа трябва да гарантира по-ефективно използване на средствата. Големият финансов ресурс не винаги е обвързан с добри резултати и не означава добро качество. Важното е парите действително да отиват по предназначение, за създаване и осигуряване на сигурен достъп на българския пациент до добро здравеопазване.

Д-р Данзон подчерта, че здравеопазването е всеобхватна и чувствителна система и да се подобри част от нея, важно значение има превенцията и профилактиката за предотвратяване на заболеваемостта.

По време на срещата си с регионалния директор за Европа на СЗО д-р Марк Данзон, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски му връчи писмо, в което се изразява благодарност от името на МЗ за активната подкрепа на СЗО за справедлив процес на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, както и за усилията на организацията да оказва хуманитарна и експертна помощ в рамките на Плана за действие на ЕС за преодоляване на проблемите, свързани с разпространението на СПИН в Либия и Африканския регион.

Сподели в: