Върни се горе

В сряда, 17 октомври, от 11.00 ч. в заседателната зала в Министерството на здравеопазването ще се състои пресконференция, посветена на 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата.

Тази година Националната кампания за отбелязване на 20 октомври – Световния ден за борба с остеопорозата, се провежда под мотото на Международната фондация по остеопороза (МФО) “Да победим счупванията! Узнайте и ограничете своя риск от остеопороза”. Основен акцент е познаването на рисковите фактори като първа стъпка в борбата с остеопорозата.
 
Кампанията се организира съвместно от Министерството на здравеопазването и Асоциация “Жени без остеопороза” в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България 2006-2010 г. Тя е под патронажа на г-жа Зорка Първанова.

В пресконференцията ще участват:
Д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в МЗ
Д-р Пламен Попиванов, завеждащ Сектор по костни метаболитни заболявания при УМБАЛ “Александровска”
Мая Гешева, представител на Асоциация “Жени без остеопороза”

На пресконференцията МЗ ще направи отчет за изпълнението на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в Република България 2006-2010 г.

Ще бъде представена възможността за изследване на костната плътност на жени над 55 г. на преференциални цени в периода 15 октомври - 30 ноември 2007 г., както и лечебните заведения, където те ще се извършват.

Ще бъде разяснен новият Едноминутен тест за оценяване на риска на Международната фондация по остеопороза.

Ще бъдат обявени и резултатите от изследване на рисковите фактори и измерване на костна плътност – 2004-2006 г.

Ще бъде дадена информация за Шестото национално изложение на храни, хранителни добавки, помощни и измервателни средства за профилактика и лечение на остеопорозата.

По време на пресконференцията ще бъдат демонстрирани упражнения, които са подходящи за хора, които прекарват седнали по-голямата част от работното време. След нея желаещите журналисти ще могат да измерят костната си плътност с периферен ДХА апарат, при който измерването се извършва на ръката. Ще бъдат представени за дегустация и здравословни храни, които се препоръчват за профилактика на остеопорозата.

Сподели в: