Върни се горе

Утре, 24 ноември (четвъртък), в 11:30 часа заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Додов ще открие официално в гр. Перник кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Новият кабинет се намира на територията на Многопрофилната болница за активно лечение „Рахила Ангелова”. Той е изграден в рамките на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Откриването на кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН в Перник е част от Националната кампания по повод 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, която тази година минава под надслов „Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно”.

Два са основните елементи в стратегията за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, които България реализира - политика за достъпно изследване за ХИВ и за осигуряване на медицинско обслужване на всички нуждаещи се пациенти с ХИВ/СПИН. Страната ни има изключително развита национална политика за тестуване за ХИВ и всяка година от бюджета на МЗ се отделят от 2 до 3 млн. лева за закупуване на тестове за диагностика на СПИН, вирусни хепатити и сифилис.
От утре гражданите на Перник ще могат да се обърнат за консултация и изследване за ХИВ/СПИН към новооткрития кабинет. Посещението в него е доброволно, анонимно и безплатно, без направление от лекар и независимо от здравноосигурителния статус.
В кабинета в Перник работят психолог и медицински персонал, обучени да извършват специализирани тестове за диагностика на ХИВ инфекция, както и да дават консултации по превенция на ХИВ и полово предавани инфекции. Изследването за ХИВ се извършва с бързи тестове, с които резултатът се получава в рамките на 10-15 минути.
На територията на страната функционират 15 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Кабинетите са разположени в 11 от най-големите градове - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Русе, Пазарджик и Перник, което дава възможност на голяма част от населението да ползва анонимно и безплатно предлаганите възможности за консултация и изследване.
От разкриването на първите кабинети за анонимно и безплатно консултиране за ХИВ/СПИН през 2003 г. до 30 октомври 2005 г. в тях са се изследвали общо 12 555 души, като разкриваемостта на случаи с ХИВ там е 6 пъти по-висока в сравнение с другите лаборатории в страната.

Сподели в: