Върни се горе

Днес, 12 декември, се състоя заседание на Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия, чийто председател е министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

На заседанието доц. Жеко Байчев, директор на Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС), представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и резултатите от проведените изследвания на диви водоплаващи и домашни птици. Той информира, че към момента у нас няма пряка опасност за разпространение на птичи грип. В Румъния вече има 10 огница на птичи грип. Няма опасност от пренос към България, защото в момента няма прелет на диви птици към страната ни. У нас са проведени над 6400 серологични и 407 вирусологични изследвания и няма никакви съмнения за наличие на вируса. Въведено е строго наблюдение и контрол на големите птицекомплекси в страната, съобщи още доц. Байчев.

На заседанието на Кризисния щаб бе дадена информация за използването на отпуснатите средства от държавния бюджет. Съгласно ПМС №238 от 11 ноември 2005 г. за разрешаване на допълнителни бюджетни кредити за 2005 г. за профилактика и контрол на заболяването “птичи грип” са одобрени допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерство на здравеопазването в размер на 2 млн. лв. и по бюджета на Министерство на земеделието и горите - в размер на 500 000 лв.

С около 1,5 млн. лв. МЗ ще закупи антивирусни препарати (ремантидин), с които ще се покрият около 4% от населението. За защитни костюми и лични предпазни средства (маски тип FFP 2, респиратори, ръкавици) са разпределени около 66 000 лв. За апаратура, оборудване, тестове и консумативи за вирусологична диагностика на грипа за нуждите на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести и други вирусологични лаборатории у нас са предназначени приблизително 360 000 лв.

От предоставените на Министерството на земеделието и горите 500 000 лв., около 116 000 лв. покриват завишените нужди от консумативи и диагностикуми при увеличения брой лабораторни изследвания. С 80 000 лв. са закупени защитни облекла, ръкавици и други необходими принадлежности за работа на ветеринаромедицинските екипи. Закупени са и дезинфекционни разтвори и установки за дезинфекциране.

Общинските щабове, в които участват представители на регионалните структури на МЗ и НВМС, заседават на 15 дни, бе отчетено още на заседанието.

Сподели в: