Върни се горе

Министърът на здравеопазването доц. д-р Божидар Финков и представителите на Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България днес сложиха подписите си под Национален рамков договор - 2003 г. Той предвижда авансово финансиране на болниците през месеците април и май - до 50 % от средствата, получени по клинични пътеки през предходния месец. Предложението е направено от Министерство на здравеопазването в хода на преговорите, съобщи министърът на здравеопазването доц. д-р Божидар Финков.

По думите на председателя на УС на НЗОК г-н Кирил Ананиев до 30 юни ще бъде преразчетено авансовото финансиране, като по предварителни прогнози на Касата тези 50% са около 10 млн.лв. месечно. Директорът на НЗОК д-р Димитър Петров допълни, че авансовото превеждане на парите ще стане до 10 април тази година, след като болниците подадат документи за сключване на договори с Касата за 2003 г. на базата на изпълнените случаи по клинични пътеки през миналата година.

Доц. Финков съобщи, че около 35-40 % от финансовите ресурси на болниците през настоящата година ще бъдат формирани по клинични пътеки. В специализираните болници ще влезат повече средства по клиничните пътеки и този процент ще бъде над 50 %. Близо 1/3 от лечебните заведения обаче няма да могат да изпълнят всички изисквания на Касата и ще разполагат с по-малко финансови средства.

Министър Финков съобщи, че е подписал Инструкция за образуване на средствата за работна заплата в търговски дружества – лечебни заведения с над 50 % държавно или общинско участие през 2003 г., която е част от Националния рамков договор. С нея се дава възможност за допълнително заплащане на медицинския труд по клинични пътеки.

Със заповед на доц.Финков е създадена работна група, която до края на месец май ще направи задълбочен анализ на проблемите в диспансерите и ще излезе с предложение за тяхното финансиране, което да съответства на хода на реформата в системата на здравеопазването.

Размерът на предвидената минимална санкция при извършени нарушения в новия рамков договор е 80 лв., а на най-високата е около 2400 лв, съобщи директорът на НЗОК д-р Димитър Петров. При системни нарушения над 3 пъти се предвижда и прекратяване на договорите.

Сподели в: