Върни се горе

Средствата, които МЗ ще плаща за извършването на трансплантации, се увеличават. Това предвиждат промени в Наредба № 29, които днес са обнародвани в Държавен вестник. Целта е да се подпомогне донорството и трансплантациите у нас.

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб – с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки.

Запазва се размерът на средствата за откриване на донор на 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране. Сред тях са вземане на бъбрек от жив донор – до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор – до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор – 5 хил. лв., плазмафереза – 7 хил. лв. Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек МЗ ще дава до 10 хил. лв., при сърце – до 25 хил. лв., а при черен дроб – до 20 хил. лв.

Сподели в: