Върни се горе

В понеделник, 11 април, от 10.00 часа, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация д-р Марк Данзон, г-жа Силви Вартан, посланик на добра воля на СЗО и министърът на здравеопазването г-н Славчо Богоев ще участват в церемония на СЗО в Специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Програмата включва посещение и запознаване с работата на някои от отделенията в болницата - новия сектор за интензивно лечение в Клиниката по интензивна терапия и с отделението по хемодиализа.

След разглеждането на отделенията в залата на болницата ще се състои пресконференция:

На нея д-р Марк Данзон официално ще представи г-жа Силви Вартан като посланик на добра воля на Световната здравна организация за подобряване здравето на майките и децата в Европейския регион на СЗО, който включва 52 страни-членки. СЗО провежда две церемонии за представяне на Силви Вартан като посланик на добра воля. Едната бе в Париж на 15 март, а за втората бе определена София.

Ще бъде обявено и сътрудничеството между Европейския офис на СЗО и Асоциация „Силви Вартан за България”.

Д-р Данзон ще представи и Годишния доклад на СЗО за здравето – 2005 г., официално обявен от организацията на 7 април, Световния ден на здравето.

 

След пресконференцията ще се състои церемония по награждаване на победителите в Националния конкурс за есе и рисунка „Майките и децата са бъдещето и богатството на нацията ни”.Той бе организиран от офиса на СЗО в България, Фонда на ООН за население и офиса на постоянния координатор на ООН в България, съвместно с Министерството на здравеопазването, по повод Световния ден на здравето – 7 април. В конкурсите можеха да участват деца от 6 г. до 12 клас, разделени в две възрастови групи.

Наградите ще бъдат връчени от д-р Марк Данзон, г-жа Силви Вартан, министър Славчо Богоев и други официални гости.

От 14.00 ч. в залата на болницата д-р Данзон ще изнесе лекция пред специалисти от областта на педиатрията,посветена на Световния ден на здравето и на Доклада на СЗО за здравето в света. Световният ден на здравето - 7 април, тази година бе посветен на децата и майките. Опазването и подобряването на детското и майчиното здравеопазване са сред основните направления на дейност на СЗО. Според международната организация проблемите на жените и децата в сферата на здравеопазването са актуални и в по-богатите държави от Европейския регион.

Сподели в: