Върни се горе

    Продължава сътрудничеството на Министерство на здравеопазването с УНИЦЕФ в областта на преодоляване на йоддефицитните състояния на населението у нас, заяви на пресконференция на ведомството днес министър Божидар Финков.

   Специално скринингово проучване ще очертае реалното положение, а работна група ще анализира и ще внесе в Регионалното бюро на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа, ОНД и Прибалтика доклад през месец април за одобрение и финансиране на предложените мероприятия. Това се договориха на среща днес делегацията на УНИЦЕФ, ръководена от г-жа Шахназ Кианиан Фирузгар и министър Финков . Организацията има възможност да ни подпомага и чрез предоставяне на ваксини срещу полиомиелит, както и чрез действащите програми и проекти, свързани със здравното образование. Доц.Финков подчерта, че очакваме допълнително финансиране от страна на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария. В областта на превенцията на ХИВ/СПИН и превенцията на ранните бременности ще се даде възможност за организиране на услуги, насочени към младите хора.

    През месец май тази година ще се състои сесия на УНИЦЕФ в Женева, в която ще участва и наша делегация.

    Аз съм обезпокоен от неподписването на НРД, заяви по повод на повдигнат от журналистите въпрос доц.Финков. Това ще рефлектира не само в болничната помощ, която разчита на допълнителното финансиране от касата по клиничните пътеки, а и в доболничната – където се предвиждат позитивни предложения и облекчения за тази дейност. Бях в течение на поставени от БЛС и ССБ въпроси и проблеми, които бяха взети впредвид и бяха решени, затова в известна степен съм изненадан, че НРД не беше подписан, съобщи министърът. И ако е останало още нещо за уточняване, то би могло да се реши в процес на преговори.

    От съдбата на новия рамков договор зависи по-нататъшното продължаване на здравната реформа, каза министър Финков. Надявам се, че до края на месец март ще има постигнато споразумение. Той заяви още, че спорният момент за т.н. Наредба 14 е изчистен, тъй като тя вече не е в сила. МЗ вече е излезло с предложение за начина на формиране на работните заплати в болничната помощ, допълни министърът. То е пратено за съгласуване в МТСП и МФ. Убеден съм, каза доц.Финков, че по линия на финансиране на клиничните пътеки от касата, ще може да се даде допълнително увеличение на заплатите на медицинския персонал, а това по моя преценка ще бъде средно между 20-22%. Това е сума, по която може да бъде дискутирано и която ще зависи от финансите на съответната болница.

Сподели в: