Върни се горе

Съветът на директорите на МБАЛСМ „Пирогов” е подготвил идеен проект за преструктуриране на болницата, който бордът е готов да обсъди утре, 11 юли, от 10.00 часа, на среща с представителите на синдикатите в лечебното заведение. Това заяви днес, 10 юли, пред журналисти д-р Атанас Додов, заместник-министър на здравеопазването и председател на Съвета на директорите (СД).

Д-р Атанас Додов заяви, че бордът на „Пирогов” е готов да преговаря по всички синдикални искания на протестиращите – средства за работни заплати и тяхното разпределение, определяне на работна група за разработване на методиката за заплащане на скъпоструващите тежки случаи, организация на работа и др. Кадровите решения не са в правомощията на Съвета на директорите и синдикатите, посочи той. По повод публично изразеното недоволство от протестиращите в болницата около определянето на нови членове на съвета, д-р Додов заяви, че исканите от протестиращите ограничения са лустрационни и противозаконни, министърът на здравеопазването не може да изпълни такива искания, тъй като ще влезе в нарушение на закона. Д-р Додов уточни, че след срещите между контактните групи е подписан протокол, а не споразумение, което има друга юридическа сила.

Увеличението на възнагражденията на работещите в спешната болница може да е значително, но само ако се реализира нужното реформиране и преструктуриране на „Пирогов”, заяви проф. Емил Таков, член на СД на болницата. Той бе категоричен, че не може искането за увеличение на заплатите да предхожда реформата, позицията на борда е да се извърши реформа, която ще доведе до повече дейности и приходи. Преструктурирането ще се осъществи на базата на финансовите разчети на лечебното заведение и на броя на преминалите болни. Критерият, по който ще се оценяват звената в болницата, ще стъпва на финансовите постъпления в лечебното заведение. Проф. Таков увери журналистите, че от миналата седмица бордът работи по проект за преструктуриране, за което са поискани становища от началниците на клиниките и те вече подготвят анализите на финансовите потоци в управляваните от тях звена. „Парите ще се получават на базата на положения труд и честно разпределение на приходите”, категоричен бе проф. Таков.

Възможностите за оптимизация на ефективността на „Пирогов” са големи, каза г-жа Весела Димитрова, член на СД и представител на Министерството на финансите. „Методиката, която се разработва за „Пирогов”, значително ще увеличи финансовия поток за болницата”, заяви г-жа Димитрова. В същото време тя подчерта, че осъзнава голямата трудност около преструктурирането на едно дружество, но от друга страна от успеха на това начинание зависи увеличението на заплатите. В момента Съветът на директорите прави оценка на допълнителните възможности за финансиране и на ресурсите, които могат да дойдат от икономии от повишаване на ефективността на болницата.

Въпреки затрудненията в последните месеци в „Пирогов”, гражданите не са преставали да идват да се лекуват, заяви доц. Владислав Христов, изпълняващ длъжността директор на болницата. Той обаче съобщи, че през последния месец се наблюдава тенденция на отлив на пациенти, която тревожи ръководството на лечебното заведение. В момента 28,3% от леглата в са свободни, което е висок процент, посочи доц. Христов. Това ще се отрази като намаляване на приходите на болницата от дейност.

На пресконференцията членовете на Съвета на директорите коментираха, че към момента не са изпълнени всички законови изисквания за обявяването на ефективни стачни действия в болницата. Едно от тях е задължението между работодателя и представителите на работещите да има писмено споразумение за обема дейности, които ще бъдат изпълнявани по време на ефективна стачка и това писмено споразумение трябва да се сключи най-малко 3 дни преди началото на ефективните действия. Споразумението трябва точно да отчита решението на Арбитражната комисия. Д-р Атанас Додов подчерта, че ръководството на „Пирогов” прави всичко необходимо, за да не се стигне до ефективни стачни действия и насрочената за утре среща със синдикатите е част от тази политика.

Сподели в: