Върни се горе

Високата оценка на СЗО е дадена на страната ни на 15-тото съвещание на Европейската регионална комисия по сертификация, което се проведе на 20 и 21 юни в Копенхаген, заяви националният консултант по епидемиология доц.

Мира Кожухарова на днешната пресконференция на ведомството. На това съвещание Европа бе обявена за свободна от полиомиелит. Световната здравна организация отличи усилията на българските професионалисти, които с бърза и адекватната реакция ликвидираха последствията при трите случая на внесен полиомиелитен вирус в страната през 2001 г. Чрез масови акции за имунизации, издирване на рискови деца от дом на дом, екипи от Министерство на здравеопазването успяха да се справят с един сериозен проблем.

Ликвидацията на полиомиелита в Европейския регион се счита за изключително постижение на медицината. Условие за успешното преодоляване на проблема са високо ефикасните и безвредни ваксини, обхващането на всички деца в рамките на изпълнението на националния имунизационен календар.

В момента 308 000 български граждани, от които 58 000 деца, не са в списъците на общопрактикуващите лекари, съобщи заместник-министър д-р Любомир Куманов. Според него, това означава, че тези деца не са включват в плановете за имунизации. Заместник-министърът обясни, че Министерство на здравеопазването, съвместно с Националната здравно-осигурителна каса прави всичко възможно да намали драстично броя на лицата без медицинско обслужване и неимунизираните деца.

Обект на пресконференцията на МЗ бе и Съвещанието на Световната здравна организация по епидемиологичен надзор и контрол на маларията и недопускане на възстановяването й, на което нашата страна е домакин. От 24 до 26 юни в х.”Принсес” в София представители от 20 страни обменят идеи и изработват обща стратегия за ликвидиране на маларията като местно заболяване.

По отношение на маларията, министерство на здравеопазването има ефективно изградена структура, квалифицирани кадри и план за действие, съобщи националният консултант по паразитология доц. Росица Курдова. От 1966 г. у нас са регистрирани 2865 случая на тази болест, всичките внесени от чужбина. Няма нито един случай на местна малария, обясни още тя. Всички препоръки и инструкции на СЗО във връзка с маларията за различните региони по света се подават регулярно на 28-те хигиенно-епидемиологичните инспекции в страната, каза още доц.Курдова. Тя обясни, че специалистите от имунизационни кабинети на ХЕИ консултират всички българи, пътуващи в рискови райони.

Сподели в: