Върни се горе

„Седмица на Отворени врати” за безплатни прегледи по туберкулоза стартира в областните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Троян, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Смолян, София, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В останалите областни болници в страната кампанията ще започне от 20 юни (виж списъка).

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на Отворени врати” на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.  

Проведените от 2009 до март 2016 г. „Седмици на Отворени врати” се доказаха като добра практика при откриването на случаи на туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията. Смисълът на безплатните прегледи е да повишат обществената информираност по отношение на туберкулозата, като предоставят възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да популяризират здравословния начин на живот.

По време на проведените за периода 2009 г. – март 2016 г. „Седмици на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица бе 81 600, като 914 лица бяха с туберкулоза и насочени за лечение, а 3 145 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Дни на Отворени врати”, юни 2016 г. - в прикачения файл.

Сподели в: