Върни се горе

На 1 август в пресклуба на „София прес” на ул. “Славянска” № 29, Министерство на здравеопазването организира пресконференция във връзка с началото на Световната седмица на кърменето, която се отбелязва ежегодно през първата седмица на август в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година от организацията Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Тази година темата е: “ПОДКРЕПА ЗА КЪРМЕЩАТА МАЙКА”.

В пресконференцията участват:
 • Доц. Ваня Недкова, председател на Националния комитет по кърмене и завеждащ клиника по детски болести към Медицинския университет в Плевен;
 • Проф. Стефка Петрова, заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве”;
 • Г-жа Таня Русева от Ла Лече Лига България;
 • Г-жа Антоанета Борисова от Центъра за бременни жени, гр. Пловдив
 • Г-жа Ася Иванова – Неформален алианс “Майки подкрепят майки:, опита на консултативния кабинет по кърмене

На пресконференцията са представени националните и европейски политики за подкрепа на кърменето, както и проблемите на кърменето в България, мероприятията, които се провеждат в цялата страна по време на седмицата, резултатите от анкетно проучване, реализирано от Ла Лече Лига България и инициативите на организацията за подкрепа от майки за майки, както и резултатите от приключващия проект “За да ни чуят - защита правото на майките да решават как да бъдат хранени децата им в родилните отделения”, реализиран от Центъра за бременни жени, гр. Пловдив с подкрепата на Демократичната комисия към посолството на САЩ.

Представени са и клипове за значението на кърменето, подготвени през тази година.

Сподели в: