Върни се горе

Във вторник, 11май 2004 г., за подготовка на проект за детска бъбречна трансплантация на посещение у нас пристигат д-р Есмералда Лусиоли и д-р Софи Коен от Френската национална институция по трансплантация и г-жа Жоел Фландрин от Университетска детска болница “Робер Дебре” в Париж.

Проектът е продължение на Програма за научно сътрудничество в областта на медицината между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на външните работи на Република Франция. Тя е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Нейни изпълнители са Френската национална институция по трансплантация (Etablissement francais des Greffes) и Изпълнителната агенция по трансплантация към МЗ.

Целта на посещението е да се извърши оценка на досегашната подготовка и да се изберат конкретните болници за участие в проекта.

Предвижда се първите три трансплантации да бъдат направени през есента (септември-октомври)от екип на парижката болница “Робер Дебре”, ръководен от проф. д-р Ив Егрен, водещ специалист в областта на детската бъбречна трансплантация във Франция. Крайната цел на проекта е бъбречната трансплантация да се превърне в основен метод за лечение на терминална бъбречна недостатъчност при деца, което е и световна практика в последните години.

На 14 май (петък) френските специалисти ще се срещнат със заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев.

Предвидени са и срещи със специалисти в Изпълнителната агенция по трансплантация, МБАЛСМ “Пирогов”, МБАЛ “Княгиня Евдокия”, МБАЛ “Александровска”, ВМА и Университетска болница “Лозенец”.

Сподели в: