Върни се горе

В понеделник, 3 септември, започва 3 месечна кампания за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ в Българската армия, която е съвместна инициатива на Министерството на отбраната и Програма „превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията ще се реализира в периода септември-ноември т.г. и ще обхване 50 военни поделения.

Кампанията ще стартира в поделението в с. Доброславци – община София, като последователно  ще бъдат посетени поделенията на Българската армия в общините София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Русе, Благоевград, Плевен и Видин. Медицинските специалисти от кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН – КАБКИС ще предоставят на личния състав и военнослужещите консултация по въпросите на ХИВ/СПИН и рисковото поведение. Специалистите ще им правят бърз тест за ХИВ, който отчита резултат в рамките на 10 минути. В рамките на кампанията военнослужещите ще получат презервативи и информационни материали. 

Инициативата за доброволно консултиране и изследване за ХИВ в поделенията на Българската армията се реализира със съдействието на Министерство на отбраната и Национална потвърдителна лаборатория по ХИВ към НЦЗПБ и РИОКОЗ в градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Русе, Благоевград, Плевен и Видин.

Сподели в: