Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 15 946 случая на остри заразни заболявания срещу 11 397 за предходната. От тях 15 011 са острите респираторни заболявания /ОРЗ/ срещу 10 543 за предходната седмица.

Наблюдава се нарастване на броя на регистрираните случаи на ОРЗ. Най-висока е заболяемостта в гр. Добрич - 246 случая на 10 000 население и Силистра - 212 случая на 10 000. Предепидемични са стойностите на заболяемост от грип и ОРЗ в градовете Кърджали, Плевен, Русе, Сливен, Хасково и Ямбол.

По места хигиенно-епидемиологичните инспекции са разпоредили съответните противоепидемични мерки:

- преустановяване дейността на детските и женски консултации

- въвеждане на задължителен всекидневен филтър в детските и учебните заведения и недопускане посещение на болни деца и ученици

- стриктно спазване на противоепидемичен и дезинфекционен режим във всички лечебни и здравни заведения

- готовност на лечебните заведения за болнична помощ за хоспитализация на случаите с усложнения от грип

- осигуряване в аптечната мрежа на необходимите лекарствени средства

- ежедневно следене и своевременно съобщаване в ХЕИ отдел “Противоепидемичен контрол “ на всички регистрирани болни с грип и ОРЗ

В сравнение с предходни години, когато заболяемостта от грип и ОРЗ нараства през месеците януари и февруари, тази година се наблюдава значителен подем в броя на заболелите още през месец ноември.

За да се намали риска от заболяване, МЗ препоръчва следните мерки:

- хранене с богата на белтъчини и витамини храна

- приемане на големи количества течности /чай, сокове, бульони/

- редовно проветряване на работните и жилищни помещения

- предпазване от простудни заболявания- избягване на контакт с болни от грип и ограничаване посещенията на масови мероприятия

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 144 случая срещу 165 за предходната седмица

- дизентерия - 21 случая срещу 32

- салмонелози -24 случая срещу 19

- колиентерити - 1 случая срещу 9

- ентероколити - 121 случая срещу 148

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 65 случая на скарлатина срещу 73 за предходната седмица. Случаите на варицела са 511 срещу 369, епидемичен паротит - 6 срещу 5, рубеола - 4 срещу 6 и коклюш - 1 срещу 4 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 5 случая на Лаймска борелиоза срещу 4 за предходната седмица, 1 случай на Марсилска треска срещу 4 и 1 случай на Ку -треска срещу 1 за предходната седмица.

Възникнал е един хранителен взрив от салмонелоза сред лица, консумирали охладени печени пилета, закупени от супермаркет “Билла -101” гр. София.За периода 31.10 - 05.11. 2002 г. с висока температура, гадене, повръщане и разстройство са заболели общо 12 души. Всички са хоспитализирани в Инфекциозна болница в гр. София. До момента при 6 от болните микробиологично е изолирана Салмонела ентеритидис.

Предприети са всички противоепидемични мерки.

Сподели в: