Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 16 746 случаи на остри заразни заболявания срещу 12 495 за предходната. От тях 15 323 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 11 533 за предходната седмица.

Средната заразна заболяемост от грип и ОРЗ за страната през изтеклия период се повиши и достигна стойности от 132,34 на 10 000 души население. Заболелите са от всички възрастови групи, като най-засегнати са тези от 0-3 и 4-7 години.

Поради нарастване броя на регистрираните случаи на грип и ОРЗ, грипна епидемия е обявена на територията на община Искър в Плевенска област, общините Димитровград, Свиленград и Любимец в Хасковска област. Епидемията все още не е отменена в общините Видин, Кърджали, Пловдив, Хасково и Ямбол. Предепидемични са стойностите на респираторнта заболяемост в общините Габрово, София област и Ст. Загора.

Към настоящия момент в общините Смолян, Плевен и Шумен са отменени разпоредените противоепидемични мерки, поради нормализиране на епидемичната обстановка по отношение на грип и ОРЗ,.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

-вирусни хепатити – 84 случая срещу 90 за предходната седмица

-дизентерия – 9 случая срещу 5

-салмонелози – 19 случая срещу 6

-колиентерити – 13 случая срещу 16

-ентероколити – 208 случая срещу 172

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 196 случая на скарлатина срещу 111 за предходната седмица. Случаите на варицела са 768 срещу 455, на епидемичен паротит – 23 срещу 16 и рубеола – 18 срещу 16 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Не са регистрирани случаи на Кримска-Конго хеморагична треска, на Марсилска треска и на Ку – треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 4 срещу 5 за предходната седмица.

През седмицата са регистрирани два битови епидемични взрива на територията на обл. Пловдив.

Първият от тях е от салмонелоза и е възникнал в гр. Кричим, с микробиологично доказан причинител Салмонела група Д. Касае се общо за 3 лица – 2 от тях са деца на възраст 1 г. 2 м. и 6 г. и здрав заразоносител на Салмонела група Д. Засегнатите са своевременно хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив.

Издадено е предписание за изследване и наблюдение на 2 бр. контактни лица в домакинството. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Вторият битов епидемичен взрив от ентероколит е засегнал 5-членно семейство от с. Калояново. Заболели са 4 лица на възраст от 7 м. до 22 г., живеещи при крайно незадоволителни комунално-битови условия. Всички те са били своевременно хоспитализирани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив.

Взети са проби за микробиологично изследване от всички пациенти. За ограничаване и ликвидиране на взрива са предприети необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

Сподели в: