Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 13113 случая на остри заразни заболявания, срещу 13197 за предходната. От тях 11868 са острите респираторни заболявания, срещу 12167 за предходната седмица /с 299 по-малко/.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

• вирусни хепатити - 98 случая срещу 109 за предходната седмица;

• дизентерия - 13 случая срещу 4;

• салмонелози - 21 случая срещу 16;

• колиентерити - 6 случая срещу 6;

• ентероколити - 139 случая срещу 134 .

Въздушно-капкови инфекции:

През седмицата се наблюдава леко завишаване на заболяемостта от капкови инфекции, което е изключително за сметка на варицелата. Регистрирани са 760 случая на варицела срещу 567 за предходната седмица, 33 случая на рубеола срещу 27 за предходната седмица, скарлатина - 124 случая срещу 87 и епидемичен паротит - 12 случая срещу 18.

Трансмисивни инфекции:     Регистрирани са 14 случая на лаймска борелиоза срещу 14 за предходната седмица, 0 случая на марсилска треска срещу 3 и 3 случая на ку-треска, срещу 5 за предходната седмица.

През седмицата са регистрирани и два случая на ботулизъм. Заболелите са мъже на 65 г. и 55 г. от гр. Хасково. Консумирали са домашно приготвена консерва от телешко месо. След два дни се появяват характерните клинични признаци /повръщане, разстройство, трудно преглъщане и раздвоено виждане/. Болните са хоспитализирани в МБАЛ гр. Хасково.

В МЗ постъпи информация за случай със съмнение за бруцелоза. Касае се за жена на 57 год. от гр. София, живееща в квартал “Факултета”. Болната е хоспитализирана с оплаквания от страна на сърдечно-съдовата система. След проведените изследвания се установява, че се касае най-вероятно за бруцелоза.

За случая е уведомена РВМС в гр. София.

От ХЕИ В.Търново постъпи информация за възникнал хранителен взрив в детско отделение на МБАЛ гр. Свищов. След консумация на внесена в отделението торта, 18 души от персонала са заболели от салмонелоза. Своевременно са предприети необходимите противоепидемични мерки.

Регистриран е 1 смъртен случай от тетанус. Касае се за мъж на 49 год. от с. Краище, Благоевградска област.

Сподели в: